Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sadekuurot kastelevat Suomea, mutta idässä aurinko voi helliä – meteorologin mukaan matalapaine saattaa hellittää valmistujaisiin mennessä

Suomalaisten kannattaa varautua sadekuuroihin koko maassa tulevina päivinä, arvioidaan Ilmatieteen laitoksella.

Suurin osa maasta on päivystävän meteorologin Antti Jylhä-Ollilan mukaan pilvikerroksen peittämä. Lämpötilat liikkuvat lauantaina 15 asteen molemmin puolin.

Kaikkein koleinta Suomessa on Pohjanmaalla ja Lapissa, jossa lämpötilat voivat jäädä 10 asteen tuntumaan. Sen sijaan Itä-Suomessa lämpötilat ovat maan korkeimmat ja sää poutaisinta.

Suomen yllä oleva ilmamassa on kuitenkin Jylhä-Ollilan mukaan varsin lämmin, joten sadekuuroista ja pilvipeitteestä huolimatta lämpötila pysyy kohtuullisena.

– Jos aurinko pääsee paistamaan, voi päästä 17–18 asteeseenkin, hän sanoo.

Helatorstaita edeltäviä liki hellelukemia ei kuitenkaan ole luvassa, vaikka paikoin voi mittari nousta yli 20 asteen.

Jylhä-Ollila arvioi, että sää jatkuu myös sunnuntaina pitkälti samanlaisena.

Viikonloppu voi olla koivun siitepölystä oireileville vaikeaa aikaa. Turun yliopiston Norkko-siitepölyennusteen mukaan koivun siitepölyä on touko–kesäkuun vaihteessa runsaasti ilmassa lähes koko Suomessa. Kukinta alkaa kesäkuun alkupäivinä hellittää maan eteläisissä osissa.

Matalapaine leviää Suomeen viikolla

Alkuviikosta sateet vähenevät, mutta Jylhä-Ollilan mukaan vain hetkeksi. Keskiviikon ja torstain aikana Suomen ylle tulee etelästä alkaen matalapaine, joka tuo mukanaan runsaita sateita eri puolille maahan.

Koulujen ja oppilaitosten valmistujaisviikonlopuksi matalapaine voi hellittää, mutta Jylhä-Ollilan epävarmuus on vielä ennusteissa suuri. Koko viikon ajan lämpötilat liikkuvat 15–20 asteen tuntumassa, ja sama voi jatkua myös tulevana viikonloppuna.

– On ihan hyvät mahdollisuudet kohtalaiseen säähän, jos ei parit sadekuurot haittaa, hän ennakoi loppuviikkoa.