Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU-maiden johtajat pääsivät sopuun venäläisen öljyn osittaisesta tuontikiellosta

Huippukokouksessaan Brysselissä EU-maiden johtajat ovat saavuttaneet yksimielisyyden venäläisen öljyn tuontikiellosta, joka kattaa yli kaksi kolmasosaa Venäjältä EU:hun tulevasta öljystä. Asiasta kertoi Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) kuvailee osittaista tuontikieltoa riittävän voimakkaaksi toimeksi, koska sillä pystytään puuttumaan merkittävään osaan Venäjän EU-maille myymästä energiasta.

– Kyse oli merkittävästä askeleesta eteenpäin, vaikka se ei ole täysin sadan prosentin kattava tuontikielto, Marin sanoi aamuyöllä ensimmäisen huippukokouspäivän jälkeen.

– Iso kuva on se, että saimme näistä pakotteista sovittua. Tämä kattaa todella ison summan Venäjän tällä hetkellä saamista rahoista, joita se Euroopalta saa, kun Eurooppa ostaa Venäjältä energiaa.

Kyseessä on poliittinen sopu, joka vahvistetaan jäsenmaita edustavassa neuvostossa. Michelin mukaan EU-maiden suurlähettiläiden on määrä kokoontua keskiviikkona käsittelemään asiaa.

Unkari sai vakuutuksia tuesta häiriötilanteiden varalle

Tuontikieltoa vastusti aiemmin Unkari, ja vielä huippukokoukseen astellessaan pääministeri Viktor Orban teki numeron vastarinnastaan. Tuontikieltoon sisällytettiin kuitenkin poikkeus, joka mahdollistaa Unkarille tärkeät öljytoimitukset Druzhba-putkea pitkin.

Poikkeus hyödyttää myös muita keskieurooppalaisia sisämaavaltioita, kuten Tshekkiä ja Slovakiaa.

Unkari penäsi muilta EU-mailta vakuuksia sellaisen tilanteen varalle, jos öljytoimitukset putken kautta katkeaisivat syystä tai toisesta. Huippukokouksen päätelmiin kirjattiin lause, jossa luvataan toimia öljynjakelun turvaamiseksi äkillisten katkosten tapahtuessa.

Marinin mukaan kyse on jäsenmaiden välisen solidaarisuuden varmistamisesta.

– Esimerkiksi Kroatia on sellainen maa, jolla on myös putkiyhteys Unkariin ja sitä kautta voidaan varmistaa öljyn saantia Unkarin puolelle, Marin sanoi.

Tuontikielto leikkaa huomattavan osan Venäjän tuloja

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tviittasi, että käytännössä katsoen noin 90 prosenttia venäläisöljyn tuonnista EU:hun leikkautuu vuoden loppuun mennessä.

Tuontikiellolla EU-maat ovat kieltämässä venäläisen öljyn tuonnin meriteitse, mutta kompromissina öljyn tuonti sallittaisiin Druzhba-putkea pitkin.

Druzhban kautta tuodaan noin yksi kolmasosa EU:hun tulevasta venäläisöljystä, mutta putken pohjoisen haaran varrelta Saksa ja Puola ovat jo ilmoittaneet luopuvansa venäläisestä öljystä vuoden loppuun mennessä.

Ukrainan läpi Slovakiaan, Unkariin ja Tshekkiin kulkevan Druzhban eteläisen haaran kautta EU:hun tulee vain noin 11 prosenttia venäläisestä öljystä.

Näin päästään komission arvioon, että vuoden lopussa venäläisöljyn tuonnista olisi leikkaantunut 90 prosenttia.

Pakotepaketti pääsee etenemään

Kun EU-maiden johtajat saavuttivat yksimielisyyden öljykysymyksestä, pääsee kuudennen pakotepaketin muukin sisältö etenemään. Pakettiin sisältyy esimerkiksi Venäjän suurimman pankin Sberbankin sulkeminen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Swift-maksujärjestelmä on hyvin keskeinen työkalu pankeille ja rahoituslaitoksille. EU on jo aiemmissa pakotteissaan sulkenut venäläispankkeja ulos Swift-järjestelmästä.

Pakotepaketissa laajennettaisiin myös henkilöpakotteita. Pakotelistalle on kaavailtu lisättäväksi muun muassa Venäjän armeijan korkea-arvoisia upseereja ja henkilöitä, joiden epäillään olevan vastuussa sotarikoksista Butshassa sekä Mariupolin julmasta piirityksestä.

Ukrainalle uutta tukea

Puheenjohtaja Michelin mukaan EU-maiden johtajat saavuttivat myös yksimielisyyden Ukrainan tukemisesta 9 miljardilla eurolla. Marinin mukaan summassa on kyse pääosin avustusmuotoisesta tuesta.

Päätös Ukrainalle annettavasta lisätuesta oli odotettu, sillä jäsenmailta oli tullut ajatukselle vahvaa tukea jo ennen huippukokouksen alkua.

Marinin mukaan kyse on Ukrainan lyhyen aikavälin rahoitustarpeiden kattamisesta. Keskustelua jatketaan vielä myöhemmin siitä, miten Ukrainan jälleenrakennusta voidaan tukea pitkällä aikavälillä.

Zelenskyillä kolme viestiä EU-maille

Huippukokouksessa EU-maiden johtajat saivat kuulla kuulumisia suoraan Ukrainasta, sillä Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui kokouksessa maanantaina videoyhteyden välityksellä.

Marin summaa, että Zelenskyillä oli kolme pääviestiä EU-maille. Ensimmäiseksi Zelenskyi toivoi EU:lta vahvaa pakotepolitiikkaa, toiseksi lisää tukea Ukrainalle ja kolmanneksi näkymää Ukrainan tiestä EU-jäsenyyteen.

Puheenvuorossaan Zelenskyi kehotti EU-maita lopettamaan keskinäisen kinastelun pakotteista.

– Kaikkien kinojen on loputtava Euroopassa, sisäiset kiistat vain rohkaisevat Venäjää painostamaan teitä yhä enemmän, Zelenskyi sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.