Kurtturuusun päivät ovat luetut – luokiteltiin vieraslajiksi kolme vuotta sitten

Kurtturuusua ei enää saa kasvattaa omalla kiinteistöllä. Kasvatuskielto tuli voimaan kolmen vuoden siirtymäajan päättyessä.

Kiinteistönomistajien pitää hävittää olemassa olevat kurtturuusut tai vähintään rajoittaa haittavaikutuksia ja estää leviämistä.

Kurtturuusu luokiteltiin Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi vuonna 2019. Haitallisena vieraslajia pidetään silloin, jos se uhkaa luonnon monimuotoisuutta.

Ely-keskukset valvovat kurtturuusun kasvatuskieltoa ja voivat tarvittaessa määrätä esiintymät hävitettäviksi vieraslajilain nojalla. Määräystä voidaan tehostaa uhkasakolla tai teettämisuhalla eli siten, että tekemättä jätetty toimenpide teetetään kasvatuskieltoa laiminlyövän kustannuksella.

Kasvatuskiellon rikkomisesta voidaan myös määrätä sakkorangaistus.

Suomessa haitalliseksi vieraslajiksi on luokiteltu kurtturuusun Rosa rugosa -laji ja sen valkokukkainen muoto. Tarhakurtturuusut eivät ole vieraslajisääntelyn piirissä.

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut