Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n pakotelistalle on lisätty Yandexin toimitusjohtaja ja Butshan julmuuksista epäiltyjä sotilaita

EU:n kuudes pakotepaketti on virallisesti hyväksytty ja pakettiin sisältyvä nimilista uusista pakotteiden kohteista on julkaistu. Pakotelistalle on nyt lisätty muun muassa venäläisen nettijätin Yandexin toimitusjohtaja Arkadi Volozh, joka on myös yksi yhtiön perustajista. Perusteluina Volozhin lisäämiselle on esimerkiksi se, että Yandex ollut vastuussa Venäjän valtion narratiivien edistämisestä hakutuloksissaan sekä Venäjän hallitusta kritisoivan sisällön piilottelusta alemmas hakukoneensa tuloksissa.

Yandex on tänään tiedottanut, että Volozh eroaa toimitusjohtajan tehtävästään välittömästi pakotteiden vuoksi.

EU:n henkilöpakotteet ovat käytännössä varojen jäädyttämisiä ja matkustuskieltoja.

"Butshan teurastaja" lisätty listalle

EU:n pakotelistalle on lisätty myös venäläissotilaita, joiden katsotaan olevan vastuussa Ukrainan Butshassa tapahtuneista julmuuksista ja epäillyistä sotarikoksista. Listalla on esimerkiksi armeijan 64. erillisen moottoroidun kivääriprikaatin komentaja Azatbek Omurbekov, joka johti sotilasyksikkönsä toimintaa Butshassa. EU:n pakotelistan mukaan Omurbekov sai kutsumanimen "Butshan teurastaja".

Kiovan lähellä sijaitsevassa Butshassa löydettiin huhtikuun alussa venäläismiehityksen jäljiltä satojen siviilien ruumiit.

Pakotelistalle on lisätty myös muita Butshassa toimineen prikaatin korkea-arvoisia sotilaita, kuten everstejä ja everstiluutnantteja.

Henkilöpakotteiden kohteeksi ovat joutuneet myös Kremlin tiedottajan Dmitri Peskovin vaimo, tytär ja poika. Peskov on lisätty EU:n pakotelistalle jo aiemmin.

Alkuperäisten kaavailujen mukaan pakotelistalle olisi haluttu lisätä myös Venäjän ortodoksikirkon johtaja, patriarkka Kirill. Patriarkan jättämistä pois pakotelistalta vaati Unkari, joka sai tahtonsa läpi.

Pakettiin kuuluu venäläisöljyn osittainen tuontikielto

EU-maiden suurlähettiläät hyväksyivät kuudennen pakotepaketin torstaina ja sen sisältö julkaistiin kokonaisuudessaan perjantaina. Kuudennen pakotepaketin neuvotteluun kului lähes koko toukokuu, sillä Unkari harasi myös pakettiin sisältyvää venäläisöljyn tuontikieltoa vastaan.

Lopulta Unkari sai tuontikieltoon haluamansa poikkeuksen ja maa pystyy jatkamaan venäläisöljyn tuontia Druzhba-öljyputkea pitkin. Samaa poikkeusta pääsevät hyödyntämään myös Slovakia ja Tshekki. Näille sisämaavaltioille venäläisöljystä irtautuminen on hankalaa muun muassa infrastruktuurin vuoksi.

Pakotteiden myötä EU on kieltämässä meriteitse kulkevan venäläisöljyn tuonnin kokonaan vuoden loppuun mennessä.

Kuudenteen pakotepakettiin sisältyy myös esimerkiksi Venäjän suurimman pankin Sberbankin sulkeminen Swift-maksujärjestelmän ulkopuolelle.

Swift-maksujärjestelmä on hyvin keskeinen työkalu pankeille ja rahoituslaitoksille. EU on jo aiemmissa pakotteissaan sulkenut venäläispankkeja ulos järjestelmästä.