Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Yle: Arvuuttelu Putinin terveydestä vie keskustelua sivuraiteille, arvioi asiantuntija – Huhujen taustalla myös tarkoituksellisuutta

Arvuuttelu Venäjän 69-vuotiaan presidentin Vladimir Putinin terveydentilasta vie keskustelua sivuraiteille, arvioi Venäjä-asiantuntija Ylelle.

– Vähemmälle huomiolle on jäänyt, että Venäjällä koko valtaa pitävä ryhmittymä on harmaantunut. Venäjän johdossa on varmasti ikääntymisestä johtuvia terveyshuolia yhdellä jos toisellakin. Kyse ei ole yksin Putinista vaan maan tulevaisuudesta hänen johtamansa klikin väistyessä, sanoo Hybridiosaamiskeskuksen tutkimusjohtaja Hanna Smith Ylen haastattelussa.

Huhut kiinnostavat. Ne tuovat lukijoita verkkolehtiin ja jakoja sosiaalisessa mediassa. Huhujen taustalta löytyy myös tarkoituksellisuutta.

– Putinin terveyttä koskevien uutisjuttujen alkuperä juontaa monesti joko Britannian tabloidilehdistöön tai Ukrainaan, sanoo latvialaisen Digital Forensic Research Labin (DFRL:n) tutkija Nika Aleksejeva Ylelle. DFRL seuraa verkossa liikkuvia valeuutisia ja propagandaa yhdysvaltalaisen Atlantic Council -ajatushautomon alaisuudessa.

DFRL:n mukaan Putinin terveyttä koskevien epämääräisten uutisten ja väärien väitteiden määrä on kevään mittaan kasvanut.

– Tässä kyseisessä asiassa Putin on tällä kertaa se uhri, Aleksejeva sanoo Ylen haastattelussa.

Aleksejevan mukaan tiedotusvälineet poimivat uutisia lähes suoraan ukrainalaismediasta. Tämä on ongelmallista, sillä Ukraina on sotaa käyvä maa, jolla on omat päämääränsä. Yksi niistä on Putinin uskottavuuden horjuttaminen.

Myös moni verkosta alkunsa saanut terveyshuhu on osoitettu paikkansapitämättömäksi. Ylen mukaan tällainen oli esimerkiksi väite siitä, että Putin ei tapaa oikeita ihmisiä, vaan samoja palkattuja näyttelijöitä tai valtion agentteja.

Terveyden selvittäminen pelkästään valokuvien tai videoiden pohjalta on haastavaa.

– Kuviin vaikuttavat niin paljon kamera, valaistus, kuvan laatu ja muut tällaiset olosuhdetekijät, että vaikea niistä on terveyden osalta mitään vedenpitäviä johtopäätöksiä vetää, Suojelupoliisin erikoistutkija Veli-Pekka Kivimäki sanoo Ylelle.