Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Naton puolustusministerit kokoontuvat Brysselissä, oppilaiden ja opiskelijoiden tuen tarve kasvoi

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

HS-gallup: Kokoomus yhä Suomen suosituin puolue, kannatus hipoo ennätyslukemia

Oppositiopuolue kokoomus jatkaa Helsingin Sanomien tuoreessa mielipidemittauksessa Suomen suosituimpana puolueena 24,4 prosentin kannatuksella. Lehden mukaan puolueen kannatus nousi lähes ennätyskorkeaksi.

Seuraavana on pääministeripuolue SDP 19,4 prosentilla, ja kolmatta sijaa pitää opposition perussuomalaiset 14,5 prosentilla.

Kantar TNS:n toteuttamassa tutkimuksessa kysyttiin yli 2 400 ihmiseltä, minkä puolueen tai muun ryhmittymän ehdokasta he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

Naton puolustusministerit kokoontuvat Brysselissä, myös Suomi ja Ruotsi aluksi mukana

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) osallistuu tänään Naton kaksipäiväisen puolustusministerikokouksen aloittavalle työillalliselle Brysselissä. Puolustusministeriön mukaan paikalla ovat Naton jäsenmaiden lisäksi puolustusministerit myös Ruotsista, Georgiasta ja Ukrainasta sekä EU:n ulkosuhteita johtava Josep Borrell.

Työillallisella keskustellaan Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja sen vaikutuksista Euroopan turvallisuuteen.

Ennen Nato-illallista Kaikkonen osallistuu Yhdysvaltain isännöimään Ukraina-kontaktiryhmän kokoukseen. Yli 40 maan ryhmä koordinoi aseavun toimittamista Ukrainaan.

Tuen tarve kasvoi oppilailla, kertoo ammattilaisille tehty kysely

Oppilaiden ja opiskelijoiden tuen tarve kasvoi Suomessa päättyneenä lukuvuonna, ilmenee ammattilaisille tehdystä kyselystä. Vastaajina oli esimerkiksi lääkäreitä ja kuraattoreita.

Suurin osa vastaajista arvioi, että perusopetuksen oppilaiden ja toisen asteen opiskelijoiden mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet. Yli puolet vastaajista katsoi oppilaiden yksinäisyyden lisääntyneen.

THL:n ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola pitää tulosten pääviestinä sitä, että oppilaiden ja opiskelijoiden hyvinvointipulmat jatkuvat, vaikka koronarajoituksia on voitu purkaa kouluissa ja oppilaitoksissa.

Uutissuomalainen: Eduskuntapuolueiden yhteenlaskettu jäsenmäärä pudonnut

Eduskuntapuolueiden yhteenlaskettu jäsenmäärä on pudonnut puolessatoista vuodessa yli kymmeneksen, kertoo Uutissuomalainen.

Eduskunnassa olevilla kymmenellä puolueella on nyt yhteensä noin 190 000 jäsentä, kun marraskuussa 2020 jäseniä oli noin 214 000. Luvut perustuvat Uutissuomalaisen puolueilta keräämiin tietoihin.

Suhteellisesti eniten jäseniä ovat menettäneet keskusta, SDP, kokoomus ja vasemmistoliitto. Niiden jäsenmäärät ovat kutistuneet puolessatoista vuodessa 15–18 prosenttia.

Jäsenmääräänsä ovat kasvattaneet perussuomalaiset, vihreät ja nyt-liike.

Selvästi eniten jäseniä on edelleen keskustalla, vajaat 70 000. Seuraavina ovat SDP ja kokoomus, jotka jäävät alle 30 000 jäseneen.

Oikeudenkäynti alkaa Kalajoen viimekesäisestä metsäpalosta, jossa tuhoutui 227 hehtaaria metsää

Oulun käräjäoikeus alkaa tänään käsitellä rikossyytettä, joka koskee Kalajoen viimekesäistä metsäpaloa. Yhtä ihmistä syytetään yleisvaaran tuottamuksesta. Syyttäjän mukaan kyse ei ole ollut tahallisesta toiminnasta, vaan huolimattomuudesta. Syytetty kiistää syytteen.

Metsäpalo alkoi heinäkuun lopulla Kalajoen Rautiossa sijaitsevalta työmaalta, ja siinä tuhoutui kaikkiaan 227 hehtaaria metsää.

Pelastuslaitos sammutti paloa kahden viikon ajan. Metsäpalo oli yksi suurimmista Suomessa viime vuosikymmeninä.

EIT:n päätös pysäytti Britannian kiistellyn turvapaikanhakijoita kuljettavan koneen lähdön Ruandaan

Britannian ensimmäinen lento, jonka oli tarkoitus kuljettaa turvapaikanhakijoita Keski-Afrikan Ruandaan, peruttiin vain minuutteja ennen lähtöä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) teki ennen lentoa päätöksen, jonka seurauksena kone ei voinut lähteä.

Lennolla oli alun perin määrä olla 130 ihmistä, mutta tiistai-iltaan ajoitetulla lennolla oli tarkoitus lopulta olla seitsemän turvapaikanhakijaa.

Ruanda ja Britannia solmivat aiemmin sopimuksen, jossa Ruanda alkaa majoittaa osaa Britanniasta turvapaikkaa hakeneista ihmisistä. Sopimusta on useasti kritisoitu epäinhimilliseksi. (Lähde: AFP)

Naton pääsihteeri Stoltenberg: Länsimaiden pitäisi lähettää enemmän raskaita aseita Ukrainaan

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi myöhään tiistai-iltana Alankomaiden Haagissa, että länsimaiden pitäisi lähettää enemmän raskaita aseita Ukrainaan.

Stoltenberg oli tiistaina Haagissa, jossa pidettiin seitsemän eurooppalaisen Naton jäsenmaan yhteiskokous.

Naton puolustusministerit tapaavat tänään kokouksessa Belgian Brysselissä. (Lähde: AFP)

Huuhkajat taipui maalijuhlassa Bosnialle

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue on kärsinyt Kansojen liigassa 2–3-vierastappion Bosnia-Hertsegovinalle.

Bosnia meni Zenicassa pelatussa ottelussa viidennellä minuutilla johtoon Miralem Pjanicin rangaistuspotkulla. Suomi tuli kymmenennellä minuutilla tasoihin Teemu Pukin laukauksella ja siirtyi kahdeksan minuuttia myöhemmin johtoon Benjamin Källmanin vedolla. Bosnian tasoituksen teki 29. minuutilla Edin Dzeko, joka laukoi toisella puoliajalla ottelun loppunumerot.

Huuhkajat keräsi kesäkuun neljästä Kansojen liigan B-liigan ottelustaan neljä pistettä ja on lohkonsa kolmantena. Kahdeksan pistettä kerännyt Bosnia on lohkon kärjessä.

Costa Rica varmisti viimeisenä joukkueena MM-kisapaikan Qatarin turnaukseen

Marras-joulukuussa Lähi-idän Qatarissa pelattavien jalkapallon miesten MM-kisojen viimeinenkin osallistujamaa on selvillä. Väliamerikkalainen Costa Rica voitti Uuden-Seelannin 1–0 viimeisessä jatkokarsintaottelussa. Ottelu pelattiin Qatarissa.

Costa Rican sankari oli Englannin Valioliigassa pelaavan Arsenalin Joel Campbell, joka teki ottelun ainoan maalin. Uuden-Seelannin Chris Woodin tasoitusmaali hylättiin videotarkastuksen jälkeen.

Costa Rica pelaa Qatarin MM-kisoissa samassa alkulohkossa Espanjan, Saksan ja Japanin kanssa. (Lähde: TT)

Sodankylän elokuvajuhlat alkavat tänään

Tänään alkavat Sodankylän elokuvajuhlat. Viisipäiväinen elokuvafestivaali kestää sunnuntaihin asti. Aikaisempien vuosien tapaan tapahtumassa nähdään elokuvia ja elokuvantekijöitä niin Suomesta kuin ulkomailtakin.

Festivaalin päävieraiden joukossa ovat muun muassa yhdysvaltalainen ohjaaja-käsikirjoittaja Nicholas Meyer ja ranskalainen ohjaaja ja näyttelijä Mathieu Amalric. Jokaiselta festivaalin päävieraalta nähdään elokuva jo avajaispäivän ohjelmistossa.

Sodankylän elokuvajuhlat järjestetään 37. kerran.