Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeudenkäynnissä käsitellään Kalajoen viimekesäistä metsäpaloa, jossa tuhoutui 227 hehtaaria metsää

Oulun käräjäoikeudessa käsitellään tänään rikossyytettä, joka koskee Kalajoen viimekesäistä metsäpaloa. Syyttäjän mukaan palo sai alkunsa tupakoinnista.

Yhtä ihmistä syytetään yleisvaaran tuottamuksesta tai vaihtoehtoisesti varomattomasta käsittelystä. Syyttäjän mukaan kyse ei ole ollut tahallisesta toiminnasta, vaan huolimattomuudesta.

Syytetty kiistää syytteen. Myös syytetyn työnantaja katsoo, että metsäpalo ei ole johtunut työntekijän huolimattomuudesta.

Metsäpalo alkoi Kalajoen Rautiossa sijaitsevalta Mutkalammin tuulipuiston työmaalta 26. heinäkuuta 2021. Meneillään oli tien rakentaminen suon reunalla sijaitsevaan tuulipuistoon. Syytetty työskenteli työmaalla.

– Työmaalla työtehtävissä ollessaan tupakoinut kuivassa maastossa/nevalla seurauksin, että (syytetyn) maastoon jättämästä palavasta savukkeesta on aiheutunut voimakas tulipalo, minkä seurauksena on palanut yhteensä 227 hehtaaria metsää, aiheuttaen metsän omistajille eli asianomistajille taloudellista vahinkoa, kirjoittaa syyttäjä haastehakemuksessaan.

Syyttäjä vaatii syytettynä olevalle miehelle "lyhyehköä" ehdollista vankeusrangaistusta tai "tuntuvaa" sakkorangaistusta.

Kymmenien tuhansien eurojen korvausvaatimukset

Metsäpaloa edelsi pitkä helle- ja kuivuuskausi. Kukaan ei loukkaantunut palossa, mutta se aiheutti suuret taloudelliset vahingot. Siinä tuhoutui kaikkiaan 227 hehtaaria metsää.

Korvausvaatimuksia ovat käräjäoikeuden mukaan esittäneet kolmen kiinteistön omistajat. Osa korvausvaatimuksista on kohdistettu syytettyyn, osa hänen työnantajaansa. Yhteensä korvausvaatimusten määrä on noin 76 000 euroa.

Pelastuslaitos sammutti paloa kahden viikon ajan. Sammutustöitä vaikeutti osaltaan se, että maasto on louhikkoista ja vaikeakulkuista.

Metsäpalo oli yksi suurimmista Suomessa viime vuosikymmeninä.