Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

EU:n ulkopuolelta yritetään tuoda vuosittain tuhansia kiloja kiellettyjä tuotteita Suomeen

Vaikka matkustajamäärät olivat viime vuonna pieniä, maahan pyrittiin tuomaan 6 500 kilon edestä kiellettyjä liha- ja maitotuotteita, hedelmiä ja kasviksia, kertoo tulliylitarkastaja Tiia Sulander-Seppänen.

EU:n ulkopuolelta ei saa tuoda mukanaan esimerkiksi liha- tai maitotuotteita. Eläinperäisten elintarvikkeiden tuomista EU:n ulkopuolelta on rajoitettu eläintautien leviämisen esteeksi.

Erilaisille hedelmille, marjoille, vihanneksille, juureksille ja yrteille tarvitaan kasvinterveystodistus. Todistuksen tarvitsevat myös elävät kasvit, kylvettäväksi tarkoitetut siemenet ja tuoreet leikkokukat.

Vaatimus ei kuitenkaan koske pakastettuja, kuivattuja tai säilöttyjä tuotteita. Myöskin banaanit, taatelit, duriat, ananas ja kookos ovat vaatimuksen ulkopuolella.

Kasvinterveyslainsäädännössä esimerkiksi Kanariansaaret on EU:n ulkopuolinen alue, kun taas Portugalille kuuluvalta Madeiralta ei kasvinterveystodistusta tarvitse.

Sulander-Seppänen painottaa, että kasvinterveystodistuksia hakevat Suomessa Ruokavirastolta pääasiassa yritykset. Yksityishenkilölle todistuksen saaminen on vaikeaa.

EU:n sisällä esimerkiksi Puolasta ja Baltian maista kiellettyä on sian ja villisian lihasta tehtyjen tuotteiden tuominen. Rajoitukset on asetettu afrikkalaisen sikaruton leviämisen estämiseksi. Kieltoalueet voivat muuttua, jos tauti saadaan kuriin tai jos se leviää.

Lomalla tuontirajoitukset saattavat unohtua

Tulli pyrkii ennaltaehkäisevästi esimerkiksi tiedottamisella vaikuttamaan kiellettyjen tuotteiden tuontiin, Sulander-Seppänen kertoo.

– Ihmiset tuppaavat lomalla unohtamaan tuontikiellot, kun löytää jotain kivaa. On vaikka maistanut hyvää ruokaa ja ajatellut, otta otanpa kotiin mukaan, Sulander-Seppänen sanoo.

Myös esimerkiksi matkamuistona tuotu koralli on kiellettyjen tuotteiden listalla.

Jos matkalaukkuun on jäänyt kiellettyjä elintarvikkeita, voi ne luovuttaa oma-aloitteisesti Tullille. Oma-aloitteisesta luovuttamisesta ei aiheudu matkustajalle seuraamuksia.

– Jos matkustaja syyllistyy useita kertoja tällaiseen piittaamattomuuteen, voimme määrätä päiväsakkoja, Sulander-Seppänen kertoo.

Huomioon on otettava myös tullimaksut ja verot

Jos tuliaiset eivät kuulu kiellettyjen tai rajoitettujen tuotteiden piiriin, matkustajan täytyy huomioida mahdollinen tullimaksu ja arvonlisävero.

Ostoksia voi tuoda ilman tullimaksua ja veroja EU:n tulli- ja veroalueelta. EU:n ulkopuolelta voi tuoda tuomisia ilman tullimaksua ja veroja enintään 300 euron arvosta, jos saapuu autolla tai junalla. Lentokoneella tai laivalla saapuessa voi tuoda tuomisia taas enintään 430 euron arvosta. Jos ostosten arvo on enemmän, ne on tullattava ja niistä on maksettava verot.