Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pohjois-Koreaa itsevaltiaana johtava Kim Jong-un on äitinsä puolelta eteläkorealainen ja osin japanilainen – eteläkorealainen hautausmaa valottaa julkista salaisuutta

1950-luvulla käydyn Korean sodan seurauksena Itä-Aasian niemimaa jakautui kahteen eri valtioon ja kansakuntaan, joita yhdistävät tiiviit verisiteet. Sukulaisuussuhteet etelänaapuriin eivät ole harvinaisia Pohjois-Koreassa, mutta maata itsevaltaisesti johtavan Kim-dynastian kohdalla perhesiteet ovat julkinen salaisuus, josta ei virallisissa yhteyksissä hiiskuta. Maata rautakädellä johtavan Kim Jong-unin perhesiteet etelänaapurin suuntaan ovat läheisiä, ja Jong-unin sukujuuret juontavat myös historiallisen arkkivihollisen Japanin multaan.

Jong-unin äiti Ko Young-hui syntyi vuonna 1952 Japanin Osakassa Etelä-Korean Jejun saarelta kotoisin olevalle isälle, joka oli muuttanut Japaniin vuonna 1929 Korean niemimaan ollessa vielä Japanin miehittämä. Tältä ajalta ovat peräisin myös Jong-unin japanilaiset sukujuuret.

Etelä-Korean Jeju-saaren vaikeasti saavutettavaan kolkkaan sijoitetulla hautausmaalla on lukuisia rehevöityneitä hautakiviä, jotka kantavat sukunimeä Ko. Myös Kim Jong-unin äidinpuoleisen isoisän, Pohjois-Koreassa vuonna 1999 kuolleen Ko Kyeong-taekin muistolaatta sijaitsi saaren hautausmaalla vielä vuonna 2014. Sieltä se katosi mediahuomion jälkeen, kertoo paikallinen sanomalehti Jeju Weekly. Kim Jong-unin Jejun saarella elävät sukulaiset välttelevät julkisuutta, ja laatan uskotaankin olevan saarella asuvan sukulaisen kotona.

"Asian vahvistaminen nakertaisi legitimiteettiä"

Kim Jong-unin eteläkorealaisista ja japanilaisista perhesiteistä on ollut puhetta jo tämän noustua valtaan vuonna 2011 isänsä Kim Jong-ilin kuoleman jälkeen. Pjongjangin hallinto ei ole koskaan virallisesti tunnustanut asiaa, mutta hautakivet Jejun saarelta vuonna 2014 löytänyt Etelä-Korean media vahvisti tiedot.

– Hallinto on todennäköisesti pelännyt sitä, että asian vahvistaminen nakertaisi (hallinnon) legitimiteettiä. Eteläkorealais-japanilainen verenperintö on vastoin Pohjois-Korean johtajien myyttiä, arvioi eteläkorealaisen Sejong-instituutin Pohjois-Korean tutkija Cheong Seong-chang uutistoimisto AFP:lle.

Tosiasioiden arvellaan olevan kiusallisia Pohjois-Korealle, joka ylläpitää myyttiä johtajiensa pyhästä "Paektu-verilinjasta". Se saa nimensä Kiinan ja Pohjois-Korean rajalla sijaitsevalta Paektu-tulivuorelta, jolla on ollut tärkeä kulttuurinen merkitys Korean niemimaan valtakunnille kautta historian. Pohjois-Korean hallintomuoto on nimellisesti sosialistinen ja uskonnoton, mutta henkilökulttiin perustuvalla valtiolla on paljon yhteistä absoluuttisten monarkioiden kanssa ja Kimien dynastiaan on liitetty yliluonnollisia elementtejä.

Pohjois-Koreaa johtavan Kimin dynastian valta nojaa historiallisesti Jong-unin isoisään ja maan ensimmäiseen johtajaan Kim Il-sungiin. Vuonna 1994 kuollut Il-sung oli toisen maailmansodan aikaan sissijohtaja, joka niitti maansa propagandassa kunnian japanilaismiehittäjien karkottamisesta Korean niemimaalta ja maan itsenäisyyden voittamisesta.

Todellisuudessa Il-sung oli Neuvostoliiton Pohjois-Korean johtoon valikoima nukkehallitsija, joka palasi synnyinmaahansa yli kaksi viikkoa Japanin antautumisen jälkeen. Kiinankielistä koulua käynyt Il-sung ei tuolloin edes puhunut sujuvaa koreaa, ja jopa hänen nimensä oli varastettu kuuluisammalta sissikomentajalta, kertoo tietokirjailija ja toimittaja Jasper Becker vuoden 2005 kirjassaan.

Japanin korealaisia houkuteltiin pohjoisen "onnelaan"

Jong-unin äiti perheineen muutti 1960-luvulla Pohjois-Koreaan osana vuosikymmeniä kestänyttä ohjelmaa, jossa Pohjois-Korean hallinto houkutteli lähes 100 000 Japanissa asunutta korealaistaustaista muuttamaan pohjoisen "sosialistiseen paratiisiin".

– Pohjoinen näki japaninkorealaisten yhteisön strategisena taistelukenttänä, kertoo AFP:lle Tokiossa asuva kirjailija ja kolumnisti Park Chul-hyun.

Ennen pitkää Kim Il-sungin poika ja tuleva hallitsija Kim Jong-il iski silmänsä perheen tanssijaksi ryhtyneeseen tyttäreen, josta tuli tämän kumppani vuonna 1975. Parille syntyi kolme lasta. Jong-unin äiti Ko Young-hui kuoli vuonna 2004.

– (Pohjois-Korean) valtionmediassa on kerrottu tuskin mitään Ko Yong-huista, kertoo AFP:lle washingtonilaisen Stimson Center -ajatushautomon asiantuntija Rachel Minyoung Lee.

Maan valtionmediassa ei ole muutenkaan kerrottu juuri mitään Jong-unin perhetaustasta, lukuun ottamatta sitä mikä tukee hänen asemaansa Paektu-dynastian oikeana perillisenä.