Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintolayrittäjä tuomittiin lähes neljän vuoden vankeuteen lukuisista rikoksista – palkkasi turvapaikanhakijoita "halvaksi työvoimaksi"

Oulun käräjäoikeus tuomitsi torstaina ravintolayrittäjän ehdottomaan vankeuteen muun muassa useista veropetoksista ja ulkomaisten työntekijöiden riistämisestä.

Käräjäoikeuden mukaan työntekijöillä teetettiin ylipitkiä päiviä ja suurin osa heidän palkoistaan jätettiin maksamatta. Osa työntekijöistä oli turvapaikanhakijoita, joita mies oli luvannut auttaa turvapaikkaprosessissa ja jotka olivat oikeuden mukaan asemansa vuoksi erityisen riippuvaisia hänestä.

Miehen yrityksillä oli ravintolatoimintaa Oulun lisäksi muun muassa Tampereella ja Joensuussa. Jutussa asianomistajina olleet viisi ulkomaalaista työntekijää työskentelivät yrityksissä eripituisia ajanjaksoja vuosina 2010–2014.

Oikeuden mukaan työntekijät tekivät usein yli 10-tuntisia työpäiviä. Heille maksettiin palkkaa yhteensä runsaat 60 000 euroa, kun työehtosopimuksen mukainen summa olisi ollut lähes 300 000 euroa, tuomiossa sanotaan. Samaan aikaan yritysten suomalaiset työntekijät saivat työehtosopimuksen mukaista palkkaa ja tekivät sen mukaista työaikaa.

Eivät osanneet suomea tai tietäneet oikeuksistaan

Työntekijät kertoivat, etteivät he osanneet suomea eivätkä pystyneet lukemaan työsopimuksiaan. Oikeuden mukaan kukaan heistä ei tuntenut suomalaista työsopimus- tai vuosilomalainsäädäntöä tai työehtosopimusjärjestelmää, joten he eivät tienneet, millaiseen palkkaan tai palkan lisiin heillä olisi ollut oikeus.

Kolme heistä oli työsuhteensa aikana turvapaikanhakijoita, ja työpaikka oli perusteena heidän hakemuksissaan. Oikeudelle he kertoivat, että vireillä olleet turvapaikkahakemukset vaikuttivat siihen, että he jatkoivat työskentelyä.

Osasta samoista teoista miehen kanssa tuomittiin myös nainen, joka oli osan aikaa vastuuasemassa osassa yrityksistä. Hän kertoi, että mies rekrytoi tarkoituksella turvapaikanhakijoita, koska he olivat "halpaa työvoimaa".

Rikoksista kulunut pitkä aika lievensi tuomiota

Käräjäoikeus tuomitsi Gökhan Simsekin, 37, yhteensä 20 rikoksesta kolmen vuoden ja yhdeksän kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Rangaistusta lievensi hieman se, että teoista oli kulunut pitkä aika.

Ulkomaisiin työntekijöihin kohdistuneen kiskonnantapaisen työsyrjinnän lisäksi hänet tuomittiin muun muassa kolmesta törkeästä veropetoksesta ja viidestä törkeästä kirjanpitorikoksesta. Oikeuden mukaan miehen talousrikosten yhteenlaskettu aiheutetun vahingon ja tavoitellun hyödyn määrä oli noin 1,25 miljoonaa euroa.

Nainen sai kahden vuoden ehdollisen tuomion, jonka lisäksi hänet määrättiin 50 tunniksi yhdyskuntapalveluun. Tuomiossa huomioitiin, että nainen auttoi osin omien ja miehen rikosten selvittämisessä.