Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Häiriö rataliikenteessä ohi, junat Tampereen ja Toijalan välillä kulkevat taas – VR:n mukaan yöjunissa oli jumissa tuhansia matkustajia

Häiriö rautatieliikenteessä Toijalan ja Tampereen välillä on ohi, kertoo Fintrafficin rataliikennekeskus. Liikenne pääradalla käynnistyy ja palautuu viiveellä normaaliksi, kerrottiin puoliltapäivin.

Juhannuksen aikana tehty sillanvaihtotyö on valmistunut Lempäälässä Pirkanmaalla.

Lempäälässä sijaitsevan Miemolan ratasillan vaihtotyöt viivästyivät, sillä vanhan sillan purkaminen vei enemmän aikaa kuin oli suunniteltu, kertoi Väyläviraston apulaisjohtaja Mauri Mäkiaho aamupäivällä STT:lle.

– Sinne rakennettiin uusi silta vanhan viereen, ja työ eteni sillä tavalla, että se vanha silta purettiin pois ja uusi silta siirrettiin sen paikalle. Vanhan sillan purku myöhästyi, se vei paljon enemmän aikaa kuin oltiin suunniteltu. Se työnsi sitten koko muuta aikataulua eteenpäin, siinä tuli tällainen ketjureaktio, Mäkiaho sanoi.

Mäkiahon mukaan uusi silta oli aamupäivällä jo paikallaan, mutta sen jälkeen tehtiin tukikerroksia ja kiskoja. Sen jälkeen oli määrä asentaa sähkö- ja turvalaitteet, jotka piti vielä ennen käyttöönottoa testata.

– Tässä on sellaisia työvaiheita, joita ei voi limittää vaan ne seuraavat toinen toistaan niin, että niitä ei pääse päällekkäin tekemään. Aikataulu on vähän niin kuin rautakanki, joka siirtyy sitten eteenpäin.

Alun perin työn oli määrä olla valmis kello 15:een mennessä sunnuntaina, jotta juhannuksen paluuliikenne olisi päässyt kulkemaan normaalisti.

Mäkiahon mukaan siltatyöt aloitettiin perjantaina, kun juhannuksen menoliikenne oli hiljenemässä. Väylävirasto kertoo tiedotteessaan, että osa ratatöiden vaatimista isoimmista toimista ajoitetaan vähäliikenteisiin ajankohtiin, kuten juhannukseen.

– Työt aloitettiin juhannusaattona, että nämä hiljaisen liikenteen hetket saataisiin käytettyä hyväksi, Mäkiaho sanoo.

VR: Yöjunissa jumissa noin 4 000 matkustajaa

Junat ovat nyt lähteneet liikenteeseen, kertoo VR:n mediasuhteista ja yrityskulttuurista vastaava johtaja Panu Mäenpää STT:lle.

– Kaksi ensimmäistä junaa on jo päässyt siitä paikasta (siltatöiden kohdalta) yli. Jonoa puretaan tällä hetkellä.

Mäenpään mukaan viivästykset jatkuvat ainakin maanantain ajan. Pyrkimys on, että aikataulut palautuisivat normaaliin tämän päivän aikana.

VR:n viestinnästä kerrottiin STT:lle kymmeneltä aamupäivällä, että radan avautumista odottavat yöjunat myöhästyisivät enimmillään jopa 13 tuntia. Sunnuntaina matkaan lähteneissä yöjunissa oli jumissa noin 4 000 matkustajaa. Yöjunia oli jumissa Hämeenlinnassa, Parkanossa ja Toijalassa.

VR kertoi, että ravintolavaunuja pyrittiin täyttämään pysähdyspaikoilla koko ajan ja esimerkiksi vettä ajettiin odottaville matkustajille. Helteet jatkuvat edelleen tänään.

Lisäksi muissa junissa, joissa matkustajamäärät ovat pienemmät, myöhästymisiä kerrottiin tulevan noin 1–3 tuntia. VR:n mukaan myöhästymisiin on hyvä varautua myös Pirkanmaan ulkopuolella, sillä pääradan pitkä sulku vaikuttaa jonojen muodostumiseen.

VR:n mukaan lipun ostaneet saavat muuttaa tai perua matkaliput ilmaiseksi niiltä junavuoroilta, joihin ratatöillä oli vaikutusta. VR pahoittelee ratatöistä matkustajille aiheutunutta haittaa.

Junaliikenteessä oli jo sunnuntaina lukuisia myöhästymisiä, ja VR korvasi sunnuntainakin useita junavuoroja linja-autoilla keskellä juhannuksen paluuliikennettä. Sadat matkustajat joutuivat vaihtamaan junasta linja-autoihin Tampereen ja Toijalan välillä.

VR keskeytti junalippujen myynnin sunnuntaina Tampereen ja Toijalan väliä kulkeviin juniin.

Itä- ja Keski-Suomen ratatyöt valmistuneet, liikenne kulkee normaalisti

Keski-Suomessa Jämsän ja Jyväskylän välisen rataosuuden tunnelityöt valmistuivat ja junaliikenne kulkee jälleen normaalisti, kertoi rataliikennekeskus noin puolenyön aikaan sunnuntain ja maanantain välisenä yönä.

Itä-Suomessa Imatralla kaksoisraideratatyöt saatiin rataliikennekeskuksen mukaan valmiiksi jo iltakahdeksalta sunnuntaina.

Itä- ja Keski-Suomen junaliikenneongelmat koskivat sunnuntaina yhteensä noin kymmenkuntaa junaa.