Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuusamon Suurpetokeskuksen eläinten hyvinvointi ei ole enää välittömässä vaarassa, katsoo aluehallintovirasto

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (avi) mukaan Kuusamon Suurpetokeskuksen eläinten hyvinvointi ei ole enää välittömässä vaarassa. Virasto kuitenkin vaatii korjaamaan havaitut epäkohdat elokuun loppuun mennessä. Suurpetokeskuksen eläintarhaluvan jatkosta päätetään määräajan jälkeen.

Avi teki 29. kesäkuuta tarkastuskäynnin Suurpetokeskukseen. Eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi oli viraston mukaan tehty parannuksia.

– Toimija on muun muassa siirtänyt Aina-karhun asiallisiin pito-olosuhteisiin, korjannut tarhojen aitoja ja lisännyt tarhoihin lainsäädännön vaatimusten mukaisia virikkeitä, tiedotteessa sanotaan.

Toiminnassa on Avin mukaan kuitenkin edelleen korjattavaa. Tarhalla oleville eläimille pitää muun muassa järjestää asianmukainen eläinlääkärin tekemä terveystarkastus ja hankkia hoito sairaille eläimille. Lisäksi lähisukua olevien eläinten lisääntyminen keskenään täytyy estää ja keskuksen täytyy osoittaa, että se osallistuu riittävällä tavalla lajien suojelua koskevaan tiedonvaihtoon.

Poliisin esitutkinta kesken

Suurpetokeskuksen ongelmat alkoivat tulla julkisuuteen, kun kaksi karhua karkasi huhtikuussa. Yksi niistä hyökkäsi keskuksen johtajan Sulo Karjalaisen kimppuun. Toukokuun alussa MTV Uutiset kertoi aluehallintoviraston sekä Kuusamon kaupungin eläinlääkärin puuttuneen useita kertoja tarhan epäkohtiin. Silloin Karjalainen kommentoi laiminlyöntiväitteiden olevan "aikamoisia satuja".

Eläintarhassa oli uutisen mukaan lopetettu ilveksiä tilanpuutteen takia, Karjalaisen mukaan kyse oli lupien mukaisesta eläinten määrien noudattamisesta.

Viranomainen oli kiinnittänyt tarkastuksissaan huomiota myös aitojen kuntoon. Aidat olivat olleet reikäisiä ja kaatumaisillaan, ja eläimillä on ollut mahdollisuus karata.

Poliisi aloitti tarhan eläintenpidosta esitutkinnan kesäkuussa. Epäilty rikosnimike on törkeä eläinsuojelurikos. Tutkintapyynnön poliisille teki Pohjois-Suomen aluehallintovirasto.