Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Maailman johtajat ilmaisivat järkytyksensä Japanin entisen pääministerin Aben kuolemasta – ammuttiin vaalitilaisuudessa

Sanna Marin kuvaili tapahtunutta "järkyttäväksi" ja "surulliseksi".

Useat maailman johtajat ilmaisivat tuoreeltaan surunvalittelunsa sekä järkytyksensä Japanin entisen pääministerin Shinzo Aben kuolemasta perjantaina. Abe ammuttiin kuoliaaksi, kun hän oli pitämässä puhetta vaalitilaisuudessa Naran alueella maan länsiosassa.

Presidentti Sauli Niinistö tviittasi järkyttyneensä kuultuaan Aben joutuneen väkivallanteon kohteeksi. Niinistö ilmaisi tukensa Aben perheelle ja läheisille sekä Japanin kansalle. Kun oli saatu tieto, että Abe oli kuollut ampumisesta tulleisiin vammoihinsa, Niinistön kanslia tviittasi surunvalittelut, jossa Aben kuolemaa luonnehdittiin "traagiseksi".

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) esitti surunvalittelunsa Aben läheisille ja kaikille japanilaisille kansliansa lausunnossa. Hän myös kutsui tapahtunutta Twitterissä "järkyttäväksi" ja "surulliseksi".

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken kutsui Abea "näkemykselliseksi johtajaksi", joka kehitti paljon maiden suhteita.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kutsui lausunnossaan Aben kuolemaa "korvaamattomaksi menetykseksi". Hänkin kehui Abea "erinomaiseksi valtiomieheksi", joka oli työskennellyt kovasti naapuruussuhteiden kehittämiseksi.

Etelä-Korean presidentti Yoon Suk-yeol kutsui tekoa "rikokseksi, jota ei voi hyväksyä" ja Abea "kunnioitetuksi poliitikoksi".

Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen tviittasi, että Aben kuolema oli järkyttänyt maailmaa. Erillisessä tviitissään Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel sanoi Euroopan surevan Japanin kanssa.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz ilmaisi järkytyksensä sekä osanottonsa tviitissään kutsuen Aben surmaamista "kauhistuttavaksi". Hän sanoi Saksan seisovan Japanin rinnalla näinä vaikeina aikoina.

Sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi olevansa "syvästi surullinen" Aben "hirvittävästä surmaamisesta". Tviitissään hän kutsui Abea "demokratian puolustajaksi, monivuotiseksi ystäväksi ja kollegaksi".

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kutsui Aben kuolemaa "brutaaliksi murhaksi" ja esitti surunvalittelunsa Aben läheisille sekä japanilaisille.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron tviittasi, että Japani oli menettänyt "mahtavan pääministerin", joka oli omistanut elämänsä maalleen ja työskennellyt maailman vakauden hyväksi.

Myös Britannian väistyvä pääministeri Boris Johnson ilmoitti Britannian seisovan Japanin rinnalla "tänä pimeänä ja surullisena aikana".

– Monet tulevat muistamaan hänen maailmanlaajuisen johtajuutensa, Johnson tviittasi.

Intian pääministeri Narendra Modi julisti päivän kansalliseksi surupäiväksi Aben kunniaksi.