Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mursu ui rysään Kotkan edustalla ja kaatoi kalastajan veneen – mursu päässyt jatkamaan merelle

Kotkassa mursu ui kalastajan rysään mutta on poistunut sittemmin rysästä merelle, kertoo Suomenlahden merivartiosto Twitterissä.

Kenttäjohtaja Eero Söder kertoo STT:lle, että merivartioston partio ryhtyi yhteistyössä kalastajan kanssa avaamaan rysään aukkoa verkkoa leikkaamalla mursun pelastamiseksi.

Mursun pelastusoperaatio muuttui kuitenkin myös ihmisen pelastamiseksi, kun mursu kaatoi kalastajan veneen. Partio pelasti kalastajan, joka selvisi naarmuitta tilanteesta.

Merivartiosto hinasi kaatuneen veneen rantaan, millä välin mursu oli poistunut rysästä merelle. Merivartiosto toivoo, että mursulle annetaan rauha, jos se havaitaan.

– Varoituksena toimikoon mursun aiheuttama veneen kaato, merivartiosto kirjoittaa.

Iltalehden haastattelema silminnäkijä kertoi seuranneensa parin tunnin ajan pelastusoperaatiota Kotkan Suulisniemessä. Silminnäkijä oli aluksi ajatellut kyseessä olleen hylkeen koska ei uskonut, että aiemmin Haminassa nähty mursu olisi päivän aikana uinut Kotkaan asti.

Mursu rantautui perjantaina Haminaan

Mursu on erittäin harvinainen vieras Itämerellä, mutta eläimestä on tullut viime päivien aikana kosolti havaintoja.

Perjantaina mursu ilmestyi köllöttelemään Kymenlaakson Haminaan rannalle, mikä herätti ihmisissä suurta kiinnostusta. Kaakkois-Suomen poliisi eristi eläimen lepopaikan, jotta se sai makoilla rauhassa. Poliisin arvion mukaan alueen eristys piti.

Lauantaina mursu palasi merelle noin parinkymmenen tunnin unen jälkeen.

Alun perin mursua epäiltiin huonokuntoiseksi, mutta lähemmässä tarkastelussa yksilö paljastui varsin hyvinvoivaksi naarasmursuksi.

Merinisäkkäitä tutkinut erityisasiantuntija Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulusta arvioi lauantaina STT:lle, että Haminan mursu voi pysytellä alueella vielä jonkin aikaa.

Sunnuntaina Loisa kertoi STT:lle, että kalanpyydykset ovat ympäri maailmaa vakavimpia uhkia merinisäkkäille. Loisa muistuttaa, että esimerkiksi Itämerellä muutamia vuosi sitten nähty ryhävalas jäi visiittinsä aikana kahteen eri rysään kiinni ja vuonna 2016 kaksi delfiiniä kuoli kiinni jäämällä.

– Se on kuolemaan johtavaa, jos jää kiinni eikä pääse pintaan ilmaa hengittämään.

Kyseessä oletettavasti sama yksilö, joka nähty muissakin Itämeren alueen maissa

Helsingin Sanomien haastattelema norjalaistutkija Rune Aae arveli perjantaina, että Haminan mursu on todennäköisesti sama yksilö, joka on nähty aiemmin monessa muussakin Itämeren alueen maassa. Mursun tunnistaa sen hampaista, joiden kärjet melkein koskettavat toisiaan.

Mursut tonkivat ravinnokseen pääasiassa simpukoita ja muita nilviäisiä meren pohjasta.

Mursujen lähin luonnollinen esiintymispaikka on niinkin etäinen kuin Pohjoinen jäämeri.

Poliisi on pyytänyt soittamaan hätänumeroon 112, jos mursu rantautuu jälleen lähelle ihmisasutusta. Sitä ei pidä lähestyä.