Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläinen kaasujätti Gazprom keksi uuden keinon laskuttaa Eurooppaa enemmän kaasusta – lisämaksut pahentavat Uniperin ahdinkoa

Venäläinen kaasujätti Gazprom on keksinyt uuden keinon laskuttaa Eurooppaa kaasusta. Se ottaa maksut käyttöön heti tänään, 20. heinäkuuta.

Nord Streamin on määrä käynnistyä 21. heinäkuuta, joten suomalaisen Fortumin omistaman Uniperin kaasun hinta nousee sen myötä jälleen.

Gazprom hyödyntää Venäjällä tänä vuonna tehtyjä lakimuutoksia, jotka sallivat erilaisia valuuttatilien maksuja. Aiemmin Venäjä on ilmoittanut, että kaasusta pitää maksaa ruplissa.

Kaasumaksut ruplissa on Venäjän vastaveto pakotteille, joita sen valuuttasiirroille ja maksuille on asetettu lännessä.

Kaasua Venäjältä ostavien länsiasiakkaiden on pitänyt avata kaksi tiliä Venäjällä. Gazpromilla on oma pankki, Gazprombank, jonne avataan tilit länsivaluutassa ja ruplissa. Maksu tulee länsitilille, sitten se vaihdetaan rupliksi ja talletetaan ruplatilille, jolta kaasumaksu menee.

Käytäntö on tuonut Venäjälle valtavasti länsivaluuttaa ja vahvistanut ruplaa. Lisäksi se mahdollistaa venäläisille ruplien vaihdon länsivaluuttaan ja pitää kansalaisia tyytyväisenä.

Suomi on kieltäytynyt tästä maksujärjestelmästä, ja Venäjä katkaisikin maakaasutoimitukset Suomeen. Sen sijaan esimerkiksi Fortumin tytäryhtiö Uniper on suostunut maksujärjestelmään.

Gazprombank ottaa nyt käyttöön uusia maksuja näihin valuuttatileihin. Tassin mukaan uusi maksu koskee kaikkia länsimaisen maksujärjestelmän swift-maksuja ja lisäksi menee maksu valuuttatilien hoidosta ja varojen tallettamisesta niille.

Forbes Russia tarkensi Telegramissa, että jokaisesta valuuttatilin pikasiirrosta menee kolmen prosentin komissio. Lisäksi pitää maksaa valuuttasaldojen tallentamisesta, mutta tämä kulu on pienempi. Maksut koskevat vain dollareissa ja euroissa tehtäviä maksuja.

Vip- ja privat-banking -asiakkailta Gazprom perii pienemmän, yhden prosentin komission. Maksu koskee myös yksityisasiakkaita, ellei heidän palkka- ja muut tulonsa tule Gazprompankkiin. Venäläiset ovat tottuneet luottamaan länsivaluuttaan ja pitämään säästöjään euroissa ja dollareissa.

Venäjä on ilmoittanut, että Nord Stream 1 käynnistyy huomenna torstaina, 21. heinäkuuta. Venäläislehdet ovat kertoneet, että kaasun siirtoa on jo kokeiltu pieniä määriä huollon jäljiltä. Nord Stream käynnistyy toistaiseksi vasta melko pienellä kapasiteetilla, sillä Venäjä tiputti kesäkuun puolivälin jälkeen huoltotöihin vedoten Euroopan kaasutoimituksia.

Venäjä sulki Nord Streamin huoltotöiden vuoksi kokonaan 11. heinäkuuta. Nord Streamin turbiini jumahti lisäksi Kanadaan huoltotöihin pakotteiden vuoksi. Saksan toiveesta Kanada laski kuitenkin putken paluumatkalle Saksan kautta Suomeen. Uutissuomalainen kertoi asiasta Suomessa ensimmäisenä, jutun löydät täältä.

Pakoteputken matka tullauksineen ja alun koeajoineen ennen kunnollista käyttöönottoa kestää venäläisen talouslehti Kommersantin arvion mukaan kuun vaihteeseen. Kuun vaihteessa Nord Streamin kapasiteetin pitäisi nousta aiemmalle tasolle. Nord Stream 2 on myös valmis, mutta Venäjän hyökättyä Ukrainaan sen sertifioinnit katkaistiin.

Suomi tuo Venäjältä nesteytettyä maakaasua (LNG). Fortumilla ja Uniperillä on Venäjällä monia energiabisneksiä, myös kaasubisneksiä. Fortum etsi näille toiminnoille ostajaa viime kuun vaihteeseen saakka. Uutissuomalainen on kertonut aiheesta aiemmin esimerkiksi täällä.