Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Greenpeace: Säteilyarvot venäläismiehittäjien käyttämillä alueilla Tshernobylissä paikoin verrattavissa ydinjätteeseen

Ympäristöjärjestö Greenpeacen Ukrainan Tshernobyliin lähettämä tutkijaryhmä kertoo, että säteilyarvot venäläissotilaiden käyttämillä alueilla ovat paikoin verrattavissa ydinjätteeseen. Uusista näytteistä mitattiin arvoja, jotka olivat yli kolminkertaisia kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n huhtikuiseen arvioon verrattuna.

Greenpeacen asiantuntijoiden mukaan IAEA:n säteilytasoista antama tieto oli epätäydellistä. Järjestö kyseenalaistaa YK:n alaisen IAEA:n riippumattomuuden Venäjästä.

– IAEA:n asema on vaarantunut johtuen sen läheisistä suhteista Venäjään. Meillä on vakavia epäilyksiä IAEA:n riippumattomuudesta ja itsenäisyydestä, kertoi lehdistötilaisuudessa Greenpeacen ydinvoima-asiantuntija Shaun Burnie.

Säteilyarvoissa havaittiin valtavaa vaihtelua myös pienen alueen sisällä. Säteilyarvojen nousua on selitetty Venäjän raskaan sotilaskaluston nostattamalla pölyllä ja venäläissotilaiden kaivamilla juoksuhaudoilla. Venäläisjoukkojen partioita sekä juoksuhautoja saastuneilla alueilla havaittiin miehityksen aikana otetuista satelliittikuvista.

– Mittasimme hylättyjen venäläisten juoksuhautojen sisältä gammasäteilyn tasoja, joiden perusteella ne olisivat luokiteltavissa matala-aktiiviseksi ydinjätteeksi. On selvää, että Venäjän asevoimat operoivat hyvin radioaktiivisessa ympäristössä, mutta sellaista kuvaa IAEA ei ole antanut. Voimme vain tehdä johtopäätöksen, että IAEA jostain syystä päätti olla tekemättä täyttä tutkimusta, kertoo tiedotteessa Greenpeacen johtava säteilysuojeluasiantuntija Jan Vande Putte.

Putten mukaan on selvää, että Tshernobylin alueen säteilytasoissa ei ole mitään tavallista, vaikka "IAEA haluaa niin uskotella maailmalle".

Venäjän joukot miehittivät Tshernobylin voimala-aluetta viiden viikon ajan. Venäjä otti voimala-alueen haltuunsa jo hyökkäyksen ensimmäisenä päivänä 24. helmikuuta ja vetäytyi alueelta maaliskuun lopulla.

Greenpeacen mukaan Venäjä syyllistyi Tshernobylissä törkeisiin rikoksiin ympäristöä ja ydinturvallisuutta vastaan. Venäläisjoukot muun muassa tärvelivät alueelle vuosikymmenten aikana rakennettua tieteellistä mittauskalustoa, jolla voimalan säteilytasoja ja turvallisuutta on tarkkailtu. Järjestön mukaan Venäjän teot uhkasivat tämän ja tulevien sukupolvien turvallisuutta.

Venäläissotilaiden sairastumisesta ei varmaa tietoa

Tshernobylin miehityksen yhteydessä on liikkunut vahvistamattomia huhuja siitä, että alueella majailleita venäläissotilaita olisi sairastunut. Asialle ei ole saatu vahvistusta, mutta Greenpeacen tutkijoiden mukaan näytteiden perusteella on mahdollista, että viikkojen ajan alueella ilman suojavarusteita majailleet sotilaat kärsivät tästä terveyshaittoja ainakin tulevaisuudessa.

Greenpeacen tutkijat kuvailivat kenttätöitä Tshernobylin aiemmin miehitetyillä alueilla poikkeuksellisen vaikeiksi.

– Oli hyvin monimutkaista tehdä tutkimuksia alueella. Sota ja alueelle jätetyt maamiinat tekivät käytännössä mahdottomaksi alueen kattavan tutkinnan. Näytteitä ottaakseen on käveltävä metsässä ja kentällä, ja se on nyt vaikeaa ja vaarallista, kuvaili tiedotustilaisuudessa säteilysuojeluasiantuntija Putte.

Alueella yhä olevien miinojen vuoksi Greenpeace pääsi ottamaan näytteitä vain pienestä osasta venäläisjoukkojen käyttämiä alueita. Säteilyarvoja tutkittiin myös ilmasta lennokin avulla.

Greenpeacen ja Ukrainan viranomaisten mukaan Venäjä sytytti alueella myös tulipaloja muun muassa laukaisemalla sieltä termobaarisia raketteja, joiden laukaisualustat sytyttävät helposti maastoa tuleen. Arvioiden mukaan noin 80 neliökilometriä eli 8 000 hehtaaria metsää vaurioitui venäläisten sytyttämissä paloissa.

– Niiden sammuttaminen oli hyvin vaikeaa. Miehityksen aikanakin Ukrainan pelastuslaitos teki parhaansa palojen sammuttamiseksi, mutta pääsy tulipalojen luokse rajoittui maamiinojen vuoksi, se oli erittäin vaarallista palomiehille, kertoi lehdistötilaisuudessa aluetta valvovan SSE Ecocentren pääjohtaja Serhiy Kireev.