Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saksalle ehkä liki kolmanneksen omistus Uniperistä, pumppaa jopa 10 miljardia Uniperiin, kertoo venäläislehti

Saksa aikoo käyttää ehkä jopa 10 miljardia dollaria saksalaisen energiajätti Uniperin pelastamiseen, kertoo venäläinen talouslehti RBK. Lehden mukaan Saksan valtio voi ottaa järjestelyn myötä liki kolmanneksen Uniperin omistuksesta.

RBK:n mukaan Saksa aikoisi sijoittaa Uniperin pelastukseen yli 5,1 miljardia euroa. Lisäksi se pääomittaa yhtiötä ja tulee sen omistajaksi ehkä jopa 30 prosentin osuudella.

Lehden kertoma ratkaisu viittaa siihen, että Uniperiä ei pilkottaisi. Fortum ja Suomen valtio ovat toivoneet, että Uniperin kaasutoiminnot erotetaan muusta yhtiöstä ja kaasutoiminnot siirtyisivät Saksan valtiolle.

RBK:n esittelemässä mallissa Fortumin omistus yhtiöstä laskisi mahdollisesti. Omistus on tällä hetkellä 78 prosenttia. RBK:n lähteissä Saksan valtion tuleva omistus tosin vaihtelee 15–30 prosentin välillä. Fortum on tukenut Uniperiä tänä vuonna jo kahdeksalla miljardilla eurolla.

Venäläislehden lähteiden arvion mukaan Uniperin johto neuvottelee nyt lisäksi Saksan valtiollisen pankin kanssa uudesta luottolimiitistä. Neuvottelut on määrä saada valmiiksi ylihuomenna, 22. heinäkuuta ja niihin osallistuu myös Saksan liittokansleri Olaf Scholz. Uniperin tukipaketti selvinnee 25. heinäkuuta mennessä.

Uniper on ajautunut vaikeuksiin, koska myy kaasua halvemmalla kuin mitä itse maksaa siitä. Yhtiöllä on asiakkaidensa kanssa kiinteitä kaasusopimuksia ja kaasun hinta on noussut viime aikoina.

Samalla venäläinen energiajätti Gazprom on pienentänyt kaasun toimitusta kesäkuun puolivälin jälkeen ja katkaissut sen nyt huoltotöiden vuoksi puoleksitoista viikoksi kokonaan.

Kaasun on tarkoitus virrata Nord Streamissa huomisesta 21. heinäkuuta alkaen vajaalla teholla. Venäläislehti Kommersant arvioi aiemmin, että Kanadassa korjattavana ollut Nord Streamin pakoteturbiini, joka matkaa Kanadasta Saksan ja Suomen kautta Venäjälle, on mahdollisesti kuun vaihteessa käyttökunnossa Suomen rajan tuntumassa Venäjällä.

Gazprom ei ole vahvistanut tätä tietoa, eikä tietoa, milloin kaasu alkaa virrata Nord Streamissa täydellä kapasiteetilla. Aiemmin Gazprom on ilmoittanut esimeriksi Uniperille ylivoimaisesta esteestä kaasun toimituksessa.

Korjattu 20.7. klo 22.04: Jutussa luki aiemmin virheellisesti, että kaasutoiminnot siirtyisivät Venäjän valtiolle. Korjattu Saksan valtioksi.