Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kanadassa vierailevan paavin on määrä pyytää anteeksi alkuperäisväestön kohtelua sisäoppilaitoksissa

Paavi Franciscus on vierailulla Kanadassa, jossa hänen odotetaan pyytävän anteeksi vuosikymmeniä jatkunutta kaltoinkohtelua alkuperäiskansoihin kuuluville lapsille tarkoitetuissa katolisen kirkon pyörittämissä kouluissa.

Paavi saapui Kanadaan sunnuntaina aamupäivästä paikallista aikaa. Roomasta lähteneen kymmenen tuntia kestäneen lennon aikana paavi sanoi hänen kanssaan matkaaville toimittajille, kuinka "meidän täytyy olla tietoisia siitä, että tämä on katuvainen matka".

85-vuotiaan paavin vierailun perimmäinen tarkoitus on pahoitella koettelemuksista selviytyneille kirkon roolia skandaalissa, jota asiaa selvittänyt komissio on kutsunut "kulttuuriseksi kansanmurhaksi".

Kanadassa on ollut yhteensä 139 sisäoppilaitosta, joihin pakotettiin 1800-luvun lopulta aina 1990-luvulle kaikkiaan noin 150 000 lasta. Näissä oppilaitoksissa alkuperäisväestöä yritettiin sulauttaa pakolla valtaväestöön. Lapsilta kiellettiin täysin heidän oma kulttuurinsa, eivätkä he saaneet puhua omaa kieltään.

Lapset joutuivat usein myös väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Asiaa selvittäneen komission mukaan yli 4 000 lasta kuoli kouluissa sairauksien ja heitteillejätön vuoksi.

Vuoden 2021 keväältä lähtien otsikoihin ovat nousseet kouluihin liittyvät hautalöydöt. Entisten sisäoppilaitosten lähettyviltä yksi toisensa jälkeen tehdyissä hautalöydöissä havaittiin yhteensä yli 1 300 merkitsemätöntä hautaa.

Pyörätuolissa istuneelle paaville järjestettiin tervetuloseremonia

Edmontonin kansainvälisellä lentokentällä paavia olivat ottamassa vastaan Kanadan pääministeri Justin Trudeau, kenraalikuvernööri Mary Simon, sekä joukko alkuperäiskansojen johtajia.

Kenraalikuvernööri toimii kuningatar Elisabetin edustajana Kansainyhteisöön kuuluvassa Kanadassa, ja Mary Simon on ensimmäinen tehtävään valittu alkuperäisväestön edustaja.

Paavi otettiin vastaan seremoniallisuuksin, jotka alkoivat rummutuksen ja laulun saattelemana. Tämän jälkeen Franciscus sai lahjoja alkuperäiskansojen johtajilta, tervehti heitä ja keskusteli kunkin kanssa ennen lyhyen seremonian päättymistä.

Lento oli paaville pisin sitten vuoden 2019. Franciscus on kärsinyt polvikivuista ja on joutunut esiintymään viime aikoina kepin kanssa tai pyörätuolissa.

Roomassa pyörätuolissa istunut paavi nousi koneeseen erillisen nostettavan lavan avulla. Myös Edmontonin kentällä Franciscus esiintyi pyörätuolissa, kertoo hänen mukanaan matkannut uutistoimisto AFP:n toimittaja.

Osan mielestä vierailu on "liian vähän liian myöhään"

Maanantaina paavin on määrä matkustaa Maskwacis-nimiseen yhteisöön noin sata kilometriä Edmontonin eteläpuolelle. Siellä hänen on määrä puhua arviolta 15 000 ihmisen yleisölle, jossa odotetaan olevan sisäoppilaitosten entisiä oppilaita ympäri maata.

– Haluaisin, että paljon ihmisiä tulisi paikalle, kertoi AFP:n kesäkuussa haastattelema Charlotte Roan, joka haluaisi ihmisten kuulevan, etteivät tapahtumat ole keksittyjä.

Toiset näkevät, ettei paavin vierailu on "liian vähän liian myöhään".

– Minulle se on tavallaan liian myöhäistä, koska monet ihmiset kärsivät, ja papit ja nunnat ovat nyt jo kuolleet, 68-vuotias Linda McGilvery kertoo.

McGilvery vietti kahdeksan vuotta lapsuudestaan alkuperäisväestön lapsille tarkoitetussa sisäoppilaitoksessa. Hän oli koulussa kuusivuotiaasta 13-vuotiaaksi. Hän kertoo AFP:lle menettäneensä koulussa paljon kulttuuristaan ja perimästään.

Neljän puheen ja neljän saarnan reissu

Alkuperäisväestön edustajien delegaatio matkusti huhtikuussa Vatikaaniin tapaamaan paavia, minkä jälkeen hän esitti virallisen anteeksipyynnön.

Kuuden päivän mittaisella visiitillään hänen on kuitenkin määrä pyytää uudelleen anteeksi kirkon roolia, tällä kertaa Kanadan maaperällä. Tällä uskotaan olevan suuri merkitys sisäoppilaitosten oloista selviytyneille sekä heidän perheilleen, joille heidän esi-isiensä mailla on erityinen merkitys.

Paavilla on Kanadassa edessään myös muun muassa kymmenille tuhansille järjestettävä messu, sekä matka Nunavutin territorion pääkaupunkiin Iqaluitiin, jossa elää Kanadan suurin inuiittiväestö.

Iqaluitissa hänen on määrä tavata entisiä sisäoppilaitosten oppilaita, ennen paluutaan Italiaan.

Kaikkiaan hänen odotetaan pitävän matkansa aikana neljä puhetta ja neljä saarnaa.