Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän talouden alamäki kiihtyy, sota Ukrainassa yritysten suurin riesa

Venäjän talouden supistuminen kiihtyy, kertoo talouslehti Kommersant. Useimmissa maan markkinatutkimuksissa käy ilmi bisnesten vähentyminen eri toimialoilla.

”Sotilaallisen erikoisoperaation”, eli Venäjän Ukrainassa käynnistämän sodan negatiivinen vaikutus yrityksiin kasvaa alati. 65 prosenttia arvioi sen vaikuttavan negatiivisesti.

Venäjän talouteen ja maan yrityksiin tuo huolta johdon ilmoitus, että sota jatkuu epämääräisen pitkään, kunnes tavoitteet on saavutettu.

– Erikoisoperaation jatkaminen ja tarve saavuttaa tavoitteet ilman aikarajaa on toisella vuosineljänneksellä tärkein epävarmuustekijä, Kommersant kirjoittaa.

Venäjän bruttokansantuote laskee kiihtyvällä tahdilla. Kesäkuussa se supistui 4,9 prosenttia, toukokuussa 4,3 prosenttia ja huhtikuussa 2,8 prosenttia.

– Kestoltaan tuntematon sotilasoperaatio on yritysten suurin epävarmuustekijä, lehti alleviivaa.

Kommersant arvioi, että maan talouden alamäki vain kiihtyy loppuvuodesta. Uudisrakentaminen seisoo, sillä ostoskeskuksissa ja liikekiinteistöissä on jo nyt paljon tyhjää tilaa. Uusien asuntojen kysyntä laskee myös epävarmassa taloustilanteessa.

– Tulevina vuosineljänneksinä rakentamisen laskusuhdanne todennäköisesti kiihtyy.

Gazpromin kaasun panttaus näkyy myös Venäjän talouden heikentymisenä.

– Siemensin (Nord Streamin) turbiinien korjauksen ja huollon vuoksi putkiliikenteen tilanne ei todennäköisesti muutu lähitulevaisuudessa.

Rautatiekuljetusten määrän heikkeneminen saattaa viitata idän logistiikan uudelleenjärjestelyjen hankaluuksiin, arvioi lehden siteeraama lähde.