Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Mika Aaltola: Venäjä kykenee aiheuttamaan hyytäviä seurauksia energia-aseellaan ja tehostamaan lännen pehmeyttä ulottamalla likaisen sodan Eurooppaan – "Erikoisoperaatiot mahdollisia"

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola arvioi Ukrainan sotaan liittyvän laajemman konfliktin Venäjän ja lännen välillä kääntyneen näännytyspeliksi. Aaltola kirjoittaa asiasta viestipalvelu Twitterissä.

– Venäjän viesti lännelle: Talvi on tulossa, Aaltola aloittaa.

Hänen mukaansa Venäjä kykenee aiheuttamaan lännelle hyytäviä seurauksia "energia-aseellaan", eli hyödyntämällä riippuvuutta toimittamastaan öljystä ja kaasusta.

– Perusajatus on, että demokratiamme ovat kovin pehmeitä ja paine taivuttaa pumpulissa kasvaneet eurooppalaiset vaatimaan sodan lopettamista hinnalla millä hyvänsä.

Venäjä vähättelee Aaltolan mukaan omia taloudellisia vaikeuksiaan. Lännen asettamat pakotteet kuitenkin purevat hänen mukaansa venäläisten arkeen ja maan talouteen raskaammin, kuin länsimaiden ihmisiin bensapumpulla.

– Laajempi konflikti on kääntynyt näännytyspeliksi. Länsi kuitenkin kestää ensi talven Venäjää helpommin. Venäjä tarvitsee toimivaa taloudellista pohjaa käydäkseen sotaansa. Sen selkä saattaa katketa, Aaltola kirjoittaa.

Hän kehottaa kuitenkin varautumaan energianiukkuuden aiheuttamiin sisäpoliittisiin paineisiin Euroopassa sekä kasvaviin erimielisyyksiin maiden välillä.

– Mutta ne ovat hallittavia. Länsi ei ole niin "pehmeä", kuin Venäjä olettaa.

Aaltola arvioi Venäjän pyrkivän tehostamaan lännen pehmeyttä ulottamalla "likaista sotaa" Eurooppaan.

– Disinformaatiotulva jatkuu. Vaikutusoperaatiot ova päällä. Relativismia ruokitaan. Erikoisoperaatiot mahdollisia, kuten salamurhat ja terrorististen tekojen sponsoroiminen.

Venäjällä likainen sota sisältää järjestelmällisen mutta peitetyn väkivaltakampanjan, jonka kohteena Aaltolan mukaan on kaikki oppositioksi käsitettävä.

Suomalaisten kannattaa pitää päät kylminä ja ymmärtää sodan ja konfliktin panokset erityisesti Venäjän naapurien kannalta, Aaltola kirjoittaa.

Hän ei ole itse huolissaan suomalaisten strategisen päättäväisyyden suhteen.

– Katse pysyy pallossa. Emmekä sorru heikon lenkin logiikkaan, hän päättää.