Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Epävakainen sää jatkuu, Zelenskyi kertoo pakollisista evakuoinneista Donetskin alueella, Saksa yrittää pilata Englannin kultaisen mahdollisuuden

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Vajaa kolmannes pienriistanmetsästäjistä jäi ilman saalista viime vuonna

Pienriistasaalis väheni viime vuonna noin kymmenen prosenttia edeltävästä vuodesta, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke).

Pienriistaa metsästi noin 163 000 metsästäjää, joista vajaa kolmannes jäi ilman pienriistasaalista.

Vesilintujen jahtaajista noin kaksi kolmesta sai saalista. Metsäkanalintujen metsästäjistä saalista sai noin puolet.

Hirvieläimistä hirvisaalis väheni, mutta valkohäntäpeurasaalis puolestaan kasvoi. Valkohäntäpeuran kanta on kasvanut, minkä vuoksi myös kaatolupia on annettu aikaisempaa enemmän.

Kaikista riistaeläimistä eniten saaliiksi saatiin sepelkyyhkyjä.

Epävakainen sää jatkuu

Viikonlopun epävakainen sää jatkuu vielä sunnuntainakin, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta.

Matalapaine tuo pilvisyyttä ja sateita Pohjois-Karjalaan ja sieltä pohjoiseen. Sateita on luvassa myös itäisessä Lapissa, ja paikoitellen sadekuuroja voi kehkeytyä myös muualla maassa.

Sunnuntain aikana aurinko saattaa kuitenkin pilkahdella paikoitellen erityisesti maan etelä- ja keskiosissa. Lämpötilat liikkuvat pohjoisessa 12–16 asteessa, mutta maan etelä- ja keskiosissa voi hyvin olla yli 20 astetta, jopa 24 astetta, lämmintä.

Ukrainan Zelenskyi kertoo pakollisista evakuoinneista Donetskin alueella

Ukrainan hallituksessa on tehty päätös pakollisista evakuoinneista Donetskin alueella, kertoi maan presidentti Volodymyr Zelenskyi jokailtaisessa puheessaan lauantaina.

Ukrainalainen Kyiv Independent kirjoitti aiemmin Ukrainan yleisradioon viitaten, että varapääministeri Irina Vereshtshukin mukaan 200 000 siviiliä on määrä evakuoida.

Evakuointien sanotaan olevan pakollisia ja ne on määrä toteuttaa ennen lämmityskauden alkamista. Alueella ei Ukrainan mukaan ole kunnollista sähkön ja kaasun jakelua Venäjän iskujen vuoksi.

Sata ranskalaisparlamentaarikkoa tuomitsee Erdoganin kurdivastaisen "sodan politiikan" Pohjois-Syyriassa

Ranskassa sata parlamentaarikkoa on tuominnut Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kurdivastaisen politiikan Pohjois-Syyriassa. Parlamentaarikot kutsuvat Erdoganin politiikkaa sodan politiikaksi.

Lausunnossa sanotaan, että länsimaiden tulee taata kurdiaktivistien ja -yhdistysten suojelu Euroopassa.

Suurin osa lausunnossa mukana olevista poliitikoista on vasemmistolaisia, mutta joukossa on myös keskusta-oikeistolaisen LR-puolueen edustajia sekä presidentti Emmanuel Macronin puolueen jäseniä.

Kurdien asema on ollut esillä myös Suomessa sen jälkeen, kun Suomi ja Ruotsi allekirjoittivat Turkin kanssa sotilasliitto Naton jäsenyyttä koskevan yhteisymmärrysasiakirjan. (Lähde: AFP)

Saksa yrittää pilata Englannin kultaisen mahdollisuuden

Englannin naisten jalkapallomaajoukkue tavoittelee tänään Euroopan mestaruutta kotikentällään, kun Englanti kohtaa Saksan Lontoon Wembleyllä pelattavassa EM-kilpailujen loppuottelussa. Ottelu alkaa kello 19 Suomen aikaa.

Molemmat joukkueet ovat selvinneet loppuotteluun puhtaalla pelillä, mutta historia on Saksan puolella. Saksa on kisahistorian menestynein maa kahdeksalla tittelillään, ja se möyhensi Englannin 6–2 loppuottelussa vuonna 2009.

Englanti jahtaa ensimmäistä maanosan mestaruuttaan.

Heliövaara ja Glasspool taipuivat italialaisparille Kroatian ATP:n finaalissa

Suomen Harri Heliövaara jäi ilman finaalivoittoa tenniksen miesten nelinpelissä Kroatian Umagissa. Heliövaara kohtasi brittiparinsa Lloyd Glasspoolin kanssa finaalissa italialaiset Simone Bolellin ja Fabio Fogninin.

Ykkössijoitettu italialaispari vei ottelun voiton erin 5–7, 7–6(6), 10–7. Heliövaara ja Glasspool oli sijoitettu Umagissa kolmansiksi.

Heliövaara ja Glasspool voittivat viikko sitten Hampurin ATP-turnauksen, joka oli heille ensimmäinen turnausvoitto ATP500-tason kisoissa. Umagin-kisa on ATP250-tasoa.

Heliövaara on voittanut kolme ATP-nelinpelimestaruutta, joista kaksi Glasspoolin kanssa.