Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin on laatinut itselleen pakosuunnitelman sodan häviämisen varalta, sanoo kovista väitteistään tunnettu Telegram-kanava

Venäjän presidentti Vladimir Putin on laatinut läheisten liittolaisensa kanssa evakuointisuunnitelman sen varalle, jos Ukraina onnistuu kukistamaan Venäjän armeijan sodassa, uutisoi Sky News lähteenään Telegram-kanava General SVR. Entisten FSB-upseerien pyörittämäksi väitetty kanava on laukonut Ukrainan sodan mittaan lukuisia kovia väitteitä muun muassa Putinin terveysongelmista.

Venäjän armeija on kohdannut viime viikkoina ongelmia taisteluissaan Ukrainan joukkoja vastaan samalla, kun Venäjän talous on kärsinyt länsimaiden asettamien talouspakotteiden seurauksena.

General SVR väittää Putinin olevan tietoinen "mahdollisesta terävästä mielialanmuutoksesta" Venäjällä.

– Tappio sodassa merkitsisi Venäjän presidentille hänen valtansa ja koko hallintonsa loppua, kanava kirjoittaa. Näin ollen Putin ja hänen lähipiirinsä valmistelevat suunnitelmia evakuoimiseksi Venäjältä ja turvapaikan etsimiseksi, jos Venäjä epäonnistuu sodassaan.

Kanava esittää vaihtoehdoiksi neljä Venäjän liittolaismaata: Valko-Venäjä, Myanmar, Venezuela ja Syyria. Myös Iran mainitaan mahdollisena auttajana Putinille.

General SVR pitää näistä maista todennäköisimpänä Syyriaa, sillä Putin pelasti maan presidentin Bashar al-Assadin puuttumalla Syyrian sisällissotaan vuonna 2015.

Ongelmana Syyriaan siirtymisessä olisi, että Putinin pitäisi lentää Natoon kuuluvan Turkin yli. Turkki voisi kieltäytyä päästämästä Putinin konetta ilmatilaansa.

– Antaako Turkki Putinin, hänen perheensä ja mukana olevien lentää Syyriaan, kanava kysyy.

– Periaatteessa Iranille ja Turkille olisi edullista pitää maanpaossa oleva Venäjän presidentti reservissä käyttämällä häntä tilanteesta riippuen vipuna tai neuvottelupalana, kanava arvioi.

General SVR:n väitteisiin on suhtauduttu sodan aikana varsin skeptisesti. Brittiläinen Venäjä-tutkija Mark Galeotti arvioi toukokuussa, ettei kanavaa kannata ottaa vakavasti.