Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäläisten Ukrainassa valtaaman ydinvoimalan tilanne on uhkaava, varoittaa IAEA

Ensimmäinen Ukrainasta sodan aikana lähetetty vilja-alus tarkastettiin Turkin Istanbulissa keskiviikkona. Parinkymmenen tarkastajan ryhmään kuului edustajia Ukrainasta, Venäjältä, Turkista ja YK:sta.

Venäläisjoukkojen valtaaman Zaporizhzhjan ydinvoimalan tilanne Ukrainassa on uhkaava, varoitti Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n johtaja keskiviikkona.

Euroopan suurin ydinvoimala sijaitsee Dneprjoen rannalla Ukrainan kaakkoisosassa. Venäläiset valtasivat voimalan heti sodan alussa, mutta sitä hoitavat edelleen ukrainalaiset työntekijät.

– Jokaista turvallisuusmääräystä on rikottu, emmekä voi antaa sen enää jatkua, sanoi järjestön johtaja Rafael Grossi.

IAEA on yrittänyt jo viikkoja lähettää voimalaan tutkimusryhmän, mutta Ukraina ei ole suostunut siihen. Ukrainan mukaan ryhmän päästäminen voimalaan legitimoisi voimalan miehityksen kansainvälisen yhteisön silmissä.

Grossin mukaan IAEA jatkaa yrityksiä ryhmän saamiseksi paikalle.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken syytti maanantaina Venäjää ydinvoimalan käyttämisestä tuliasemana. Ukrainalaiset eivät voi vastata tuleen, koska se aiheuttaisi vaaran ydinonnettomuudesta.

Ukrainassa tapahtui maailman pahimpiin lukeutuva ydinonnettomuus vuonna 1986, kun Tshernobylin ydinreaktori räjähti.

Ukrainasta lähtenyt vilja-alus tarkastettiin

Ensimmäinen Ukrainasta sodan aikana lähetetty vilja-alus tarkastettiin Turkin Istanbulissa keskiviikkona. Parinkymmenen tarkastajan ryhmään kuului edustajia Ukrainasta, Venäjältä, Turkista ja YK:sta.

Odessasta maanantaina lähtenyt liki 200-metrinen rahtialus saapui välisatamaansa keskiviikon vastaisena yönä.

Vajaat puolitoista tuntia kestänyt tarkastus tehtiin sen varmistamiseksi, että viljalaivassa ei kuljeteta osapuolten sopimuksella kieltämiä tuotteita tai tavaroita, kuten aseita.

Rahtialus Razoni kuljettaa 26 000 tonnin maissilastia Libanoniin.

Mustanmeren viljakuljetusten käynnistymisen toivotaan estävän ruokakriisiä eri puolilla maailmaa. Ukraina ja Venäjä ovat maailman suurimpia viljanviejiä.

Ukrainan tekemä isku todennäköisesti katkaisi junayhteyden Hersonista Krimille

Ukraina on todennäköisesti onnistunut katkaisemaan Venäjän joukoille tärkeän junayhteyden Hersonista Krimille, kertoi Britannian puolustusministeriö keskiviikkoisessa tiedusteluraportissaan.

Brittitietojen mukaan Ukraina vaurioitti rataosuutta tehdessään iskun Venäjän ammusjunaa vastaan.

Venäjän uskotaan kykenevän korjaamaan Hersonin ja Krimin välisen radan liikennöitävään kuntoon muutamassa päivässä, mutta rata on altis Ukrainan uusille iskuille.

Brittitiedustelun mukaan siviilejä on paennut ja pakenee Hersonin seudulta. Ukrainan odotetaan yrittävän vallata takaisin kaupungin lähiseutuineen.