Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saarikko esitteli valtiovarainministeriön ehdotuksen ensi vuoden meno- ja talousarvioksi

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) esitteli valtiovarainministeriön ehdotuksen ensi vuoden meno- ja talousarvioksi.

Saarikko sanoo, että ensi vuoden budjettiehdotuksen loppusumma on 79,5 miljardia euroa. Ehdotus on 6,3 miljardia euroa alijäämäinen.

Määrärahatasoa nostaa erityisesti sosiaali-, terveys- ja pelastuspalveluiden järjestämisen siirtyminen kunnilta valtion rahoittamien hyvinvointialueiden vastuulle. Alijäämä uhkaa kasvaa tulevina vuosina, koska ikääntyneistä aiheutuu menoja, Saarikko kertoi.

Saarikko sanoi tummien pilvien lisääntyneen taloudellisen tilanteen osalta. Hänen mukaansa näyttää siltä, että hintojen nousu uhkaa pitkittyä ja talouden kasvu sen myötä hyytyä.

Talouden tila on hänen mukaansa kesänkin aikana muuttunut nopeasti ja huonompaan suuntaan.

Ukrainan sodan vuoksi ehdotetaan yhteensä noin 2 miljardin euron määrärahoja ensi vuodelle. Hallitus linjasi rahoista pääosin jo keväällä. Menot katetaan budjettikehyksen ulkopuolisina menoina.

Valtiovarainministeriö esittää, että hintojen nousun vuoksi valtaosaan etuuksista tehdään hintojen nousua vastaava korotus vuodenvaihteessa. Lisäksi ehdotetaan, että jakeluvelvoitteen alentaminen jatkuu myös ensi vuonna.

Keskiviikkona ja torstaina valtiovarainministeriön sisäisiä budjettineuvotteluita on käyty Saarikon johdolla. Saarikko ehdotti eilen Twitterissä ylimääräisen lapsilisän maksamista kaikille perheille tämän vuoden lopulla. Saarikon mukaan näin tuettaisiin lapsiperheitä, joita ruuan, energian ja liikkumisen hinnannousu on koetellut. Ehdotus olisi Saarikon mukaan kertaluontoinen eikä vaatisi uutta lainanottoa, vaan se rahoitettaisiin hallituksen lisätalousarviovarauksesta.