Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalikoneemme on avattu, löydä oma ehdokkaasi vastaamalla kysymyksiin!

Taiwanin mukaan Kiina simuloi sotaharjoituksessa hyökkäystä saarelle

Kiina on jatkanut lauantaina yhtä kaikkien aikojen suurimmista sotaharjoituksistaan Taiwanin ympärillä. Taiwanin puolustusministeriön mukaan Kiina simuloi harjoituksessaan hyökkäystä Taiwanin pääsaarelle.

Taiwanin armeija ilmoitti havainneensa lauantaina "useita" kiinalaisia lentokoneita ja aluksia Taiwaninsalmessa.

Taiwanin sotilaslähteiden mukaan osa Kiinan lentokoneista ja aluksista on ylittänyt aluerajan eli demarkaatiorajan, jonka itsehallinnollinen saari on määrittänyt alueelleen. Kiina ei tunnusta aluerajaa.

Kiinan armeija julkaisi lauantain vastaisena yönä videon ilmavoimien lentäjästä, joka kuvasi ohjaamostaan Taiwanin rannikkoa ja vuoria. Kiinan katsotaan pyrkineen näin osoittamaan, kuinka lähelle Kiinan joukot ovat päässeet Taiwanin rantoja.

Kiinan valtion yleisradioyhtiö CCTV puolestaan raportoi, että Kiinan ohjukset ovat lentäneet suoraan Taiwanin yli sotaharjoitusten aikana. Jos tieto vahvistetaan, tämä on konfliktin merkittävä eskalaatio.

Vierailu romautti suurvaltasuhteet

Peking on reagoinut rajusti Yhdysvaltain edustajainhuoneen puhemiehen Nancy Pelosin tekemään Taiwanin-vierailuun. Suurten sotaharjoitusten aloituksen lisäksi Kiina ilmoitti keskeyttäneensä yhteistyön Yhdysvaltain kanssa "keskeisissä kysymyksissä".

Kahden suurvallan väliset suhteet ovat romahtaneet Pelosin matkan jälkeen. Esimerkiksi YK on vedonnut jännitteiden kiireellisen purkamisen puolesta.

Kiinan harjoitusten laajuus ja intensiteetti ovat herättäneet huolta ja suuttumusta Yhdysvalloissa ja muissa demokratioissa. Valkoinen talo kutsui perjantaina Kiinan suurlähettilään Washingtoniin nuhdellakseen häntä Kiinan toimista.

Pelkoa planeetan tulevaisuudesta

Muun muassa ympäristönsuojelusta ja ilmastonmuutoksen estämisestä on tullut Taiwanin kriisin myötä geopolitiikan uhreja. Pekingin päätös vetäytyä kovalla työllä saavutetusta ilmastonmuutosyhteistyöstä on herättänyt laajempia pelkoja planeetan tulevaisuudesta.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuusneuvoston tiedottaja John Kirby sanoi toimittajille Washingtonissa, että Kiinan päätös vetäytyä ilmastoyhteistyöstä oli "periaatteessa vastuuton".

– He todella rankaisevat koko maailmaa, koska ilmastokriisi ei tunnista maantieteellisiä rajoja. Maailman suurin päästöjen aiheuttaja kieltäytyy nyt ryhtymästä kriittisiin toimiin ilmastokriisin torjumiseksi, hän sanoi.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres varoitti, että kahden suurvallan on jatkettava yhteistyötä – maailman tähden.

– Pääsihteerin mielestä ei ole mitään keinoa ratkaista maailman kiireellisimpiä ongelmia ilman tehokasta vuoropuhelua ja yhteistyötä (näiden) maiden välillä, Guterresin tiedottaja Stephane Dujarric sanoi.

Uusi normaali?

Jännitteet Taiwanin asemasta ovat nousseet korkeimmalle tasolleen lähes 30 vuoteen ja sotilaallisen konfliktin riski on kohonnut. Asiantuntijat arvioivat uutistoimisto AFP:lle, että viimeisin taantuma kahden suurvallan välisissä suhteissa voi olla syvä ja pitkäkestoinen.

– Suhde on erittäin huonossa paikassa juuri nyt, sanoi Bonnie Glaser, Saksan Marshall-rahaston Kiina-asiantuntija.

Kahdenvälisen sotilaallisen ja merenkulun vuoropuhelun keskeyttäminen perjantaina Kiinan jatkaessa sotaharjoituksia oli "erityisen huolestuttavaa", hän sanoi.

– Emme tiedä, mitä muuta he tekevät. Emmekä tiedä, onko tämä vain väliaikaista.

John Culver, entinen CIA:n Aasian analyytikko, sanoi Strategisten ja kansainvälisten tutkimusten keskuksen isännöimässä keskustelussa, että Pekingin päätarkoitus sotaharjoituksilla oli muuttaa vallinnutta tilannetta, status quota.

– Luulen, että tämä on uusi normaali, Culver sanoi.

– Kiinalaiset haluavat näyttää - - että puhemies Pelosin vierailu on ylittänyt sietorajan.