Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Venäjän valtiontelevisiossa uhkailtiin Yhdysvaltoja ja Britanniaa ydinohjuksilla – "Jos Zaporizhzhjan ydinvoimala vaurioituu, ensimmäinen osuu Washingtoniin ja toinen Lontooseen"

Venäjän valtiontelevisiossa on uhkailtu taas vaihteeksi länsimaita ydinaseilla, uutisoi Newsweek.

Tällä kertaa kohteiksi listattiin Ison-Britannian ja Yhdysvaltojen pääkaupungit Lontoo ja Washington.

Uhkaus esitettiin venäläisellä Pervyi kanalilla (suom. Ykköskanava) ohjelmassa Vremja Pokazhet (Aika näyttää), kun keskustelunaiheena oli Kaakkois-Ukrainassa sijaitseva Zaporizhzhjan ydinvoimala.

Kansainvälinen ydinenergiajärjestö IAEA on ilmoittanut olevansa huolestunut Euroopan suurimman ydinvoimalan tilanteesta, sillä voimalaan on kohdistunut iskuja viime viikonloppuna.

IAEA on varoittanut, että voimalan pommittaminen luo "todellisen ydinkatastrofin riskin". Venäjä ja Ukraina syyttävät toisiaan voimalan pommittamisesta.

– Jos, Jumala varjelkoon, Zaporizhzhjan ydinvoimala vaurioituu ja tapahtuu katastrofi, kaksi ohjusta osuu välittömästi päätöksentekokeskuksiinne, yksi Washingtoniin ja toinen Lontooseen. Ydinohjuksia siis, ohjelman panelisti Juri Kot sanoi.

Voimalaa miehittävien venäläisjoukkojen komentaja, kenraali Valeri Vasiljev on ukrainalaislähteiden mukaan peräti uhannut räjäyttää voimalan, vaikkakin väitteisiin on suhtauduttu varauksellisesti.

Kyseessä ei ole todellakaan ensimmäinen kerta, kun venäläiskanavat ovat kerskuneet maansa ydinasekyvyillä. Kreml-kytköksiä omaava juontaja Dmitri Kiselov esitti toukokuun alussa skenaarion, jossa Ison-Britannian saaret hukutettaisiin ydinlatauksella aiheutettuun hyökyaaltoon.

– Vain yksi laukaisu ja Englanti katoaa, Kiselov sanoi virnuillen samalla, kun hänen taustallaan pyöri tietokoneanimaatio kuvaillusta iskusta.

Toinen venäläinen tv-persoona Vladimir Solovjov varoitti Natoa kesäkuussa ydinsodasta, josta "vain mutantit selviävät", mikäli puolustusliitto jatkaa Ukrainan tukemista Venäjän hyökkäykseltä puolustautumisessa.

Ison-Britannian yleisradioyhtiö BBC:n kuuntelukeskuksen digitoimittaja Francis Scarr tarttui tuoreimpaan uhkaukseen maanantaina viestipalvelu Twitterissä.

– Niille teistä, jotka ovat ehkä huolissaan viimeaikaisten ydinohjusuhkien puuttumisesta Venäjän valtion televisiossa, tänään tuli uusi, Scarr kirjoittaa.