Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Biden allekirjoitti Suomen ja Ruotsin Nato-ratifioinnit – "Tämä on melko iso päivä"

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on allekirjoittanut Suomen ja Ruotsin Nato-hakemusten ratifiointipöytäkirjan. Biden piti ennen allekirjoitusta ilomielisenä noin kymmenen minuutin puheen Valkoisessa talossa, jossa hän korosti puolustusliiton ja sen yhtenäisyyden tärkeyttä.

– Putin halusi suomettaa Naton, mutta hän saikin sen sijaan Suomen natotuksen, Biden vitsaili muutenkin rennossa hengessä pitämässään puheessa.

– Tämä on melko iso päivä, Biden sanoi avatessaan puheensa.

Yhdysvaltain senaatti hyväksyi viime viikolla maiden Nato-jäsenyyden ratifioinnit miltei yksimielisesti äänin 95–1.

Nato-maista enää Espanja, Kreikka, Portugali, Slovakia, Turkki, Tshekki ja Unkari eivät ole vielä ratifioineet liittymispöytäkirjaa.

Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson kävivät Bidenin kanssa kolminkeskisen puhelun tiistaina ennen pöytäkirjojen allekirjoitusta, tasavallan presidentin kanslia ilmoitti illalla.

Niinistö kiitti Bidenia Yhdysvaltain arvokkaasta tuesta kuluneen vuoden aikana.

Niinistö julkaisi viestipalvelu Twitterissä viestin kymmenen minuuttia ennen tilaisuuden ilmoitettua alkua.

– Jälleen yhteispuhelu presidentti Bidenin ja pääministeri Anderssonin kanssa. Alle kolme kuukautta sitten puhuimme juuri ennen Suomen ja Ruotsin päätöstä hakea Nato-jäsenyyttä, tänään juuri ennen kuin presidentti Biden vahvistaa Yhdysvaltain ratifioinnin. Yhdessä olemme vahvempia, presidentti Niinistö kirjoittaa.