Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lyijyhaulien käyttö kosteikkoalueilla kielletään

Lyijyhaulien käyttö kosteikkoalueilla ja niiden suojavyöhykkeillä kielletään, tiedottaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes). Euroopan komission lyijyhaulirajoitukseen perustuva kielto astuu voimaan koko unionin alueella 15.2.2023.

Metsästyksen lisäksi lyijyhaulien käyttökielto koskee myös kieltoalueilla olevia ampumaratoja.

Euroopan komissio teki ehdotuksen lyijyhaulien käytön rajaamisesta toissa vuonna. Tavoitteena on komission mukaan vähentää lyijyn joutumista luontoon ja ruokaan.

Suomi vastusti asetuksen muuttamista vedoten lyijyhaulikiellon vaikeaan valvontaan ja siihen, että merkittävä osa Suomen pinta-alasta on rajoituksen piiriin joutuvaa kosteikkoaluetta.

Kosteikkoalueiksi määritellään kaikki vesialueet, rantaruohikot ja suot sekä turvemaat, joita vesilinnut voivat käyttää oleskelu-, muutto- tai pesimäpaikkoina. Sata metriä leveä suojavyöhyke puolestaan alkaa kosteikon ulkorajasta.

Tukes aikoo valvoa lyijyhaulikiellon noudattamista pistokokein vuoden 2023 aikana yhdessä poliisin kanssa.

Euroopan kemikaalivirastossa valmistellaan parhaillaan lyijyn käyttökiellon laajentamista myös muualla kuin kosteikkoalueilla käytettäviin ammuksiin ja kalastustarvikkeisiin.