Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ulkomailla pakoillut Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja astuu tänään oikeuden eteen

Helsingin käräjäoikeudessa aletaan tänään käsitellä Nuorisosäätiön hallituksen entisen puheenjohtajan Perttu Nousiaisen osuutta säätiön talousepäselvyyksiä koskevaan monipolviseen saagaan. Keskustataustaisen, tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan Nuorisosäätiön rahasotkuja koskeva talousrikostutkinta on ollut Suomen suurimpia. Osia siitä on vielä syyteharkinnassa ja poliisilla esitutkinnassa.

Nyt alkava käsittely koskee syytteitä, jotka Nousiainen Iltalehden mukaan tunnusti aiemmin tässä kuussa järjestetyssä syyteneuvottelussa. Lehden mukaan tuomioesitys on noin neljä vuotta vankeutta, kun ilman tunnustamista syyttäjä olisi vaatinut jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistusta. Syyttäjä Matleena Laakso ja Nousiaisen oikeusavustaja Kari Uoti eivät kommentoineet asiaa.

Nyt syytteessä olevien rikosten tekoaika ulottuu syyskuusta 2014 lokakuuhun 2018. Kyse on törkeistä lahjuksen ottamisista elinkeinotoiminnassa, törkeistä kavalluksista, törkeästä veropetoksesta ja törkeästä väärennyksestä. Törkeän veropetoksen tekopaikka on Kuopio ja Lahti, muiden Helsinki.

Syyttäjä nosti viime vuoden marraskuussa syytteitä myös Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Aki Haaroa vastaan. Tämän kokonaisuuden käsittely alkaa tällä tietoa syyskuun lopulla. Syyteharkinnassa on yhä epäilyjä muun muassa törkeästä kavalluksesta, useista törkeistä väärennyksistä ja luottamusaseman väärinkäytöistä.

Myös Haaro on tunnustanut talousrikoksensa syyteneuvottelussa, kertoi Helsingin Sanomat maanantaina. Lehden mukaan syyteneuvotteluissa saavutettiin tulos, jonka mukaan syyttäjä esittää Haarolle neljän vuoden vankeusrangaistusta. HS:n mukaan tunnustamisoikeudenkäynti on määrä järjestää Helsingin käräjäoikeudessa 12. syyskuuta.

Nousiainen ja Haaro ovat aiemmin kiistäneet STT:lle syyllistyneensä rikoksiin Nuorisosäätiön toiminnassa.

Toimittajat löysivät Nousiaisen sveitsiläisestä hiihtokeskuksesta

Nousiainen oli paossa maaliskuusta 2020 asti, yli puolentoista vuoden ajan. Hän saapui viime vuoden marraskuussa Helsinkiin, jolloin poliisi otti hänet kiinni heti lennon laskeutumisen jälkeen. Kiinniotosta uutisoi Helsingin Sanomat. Lehden toimittajat olivat vihjeiden perusteella löytäneet Nousiaisen sveitsiläisestä Verbierin hiihtokeskuksesta.

HS:n haastattelussa Nousiainen paikallisti Nuorisosäätiön ongelmien alkusysäyksen vuosiin 2012–2014. Kierre alkoi hänen mukaansa, kun hänen henkilökohtaiset liiketoimensa Runnin kylpylässä Iisalmessa vuosina 2012–2014 menivät pieleen ja iso osa yrityksen veloista kaatui hänen niskaansa.

Palattuaan Suomeen viime marraskuussa Nousiainen määrättiin tehostettuun matkustuskieltoon. Sen perusteena oli seitsemän epäiltyä rikosta, jotka ajoittuvat vuosille 2013–2018. Epäiltyjä rikosnimikkeitä olivat esimerkiksi törkeä velallisen epärehellisyys, luottamusaseman väärinkäyttö ja törkeä petos. Esitutkinta Helsingin poliisissa on yhä kesken ja sen arvioidaan valmistuvan syksyllä.

Nuorisosäätiöön liittyvä talousrikostutkinta on ollut poikkeuksellisen laaja. Sitä on tutkittu Helsingin poliisin lisäksi keskusrikospoliisissa.

Säätiön uuden johdon mukaan Haaro ja Nousiainen saivat aikaan yli 40 miljoonan euron tappiot ja likimain tuhosivat säätiön. Kun uusi johto valittiin vuonna 2018, säätiön kassa oli tyhjillään.

Patentti- ja rekisterihallitus totesi jo vuonna 2017, että säätiötä on käytetty oman edun tavoitteluun.