Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuorisosäätiön hallituksen ex-puheenjohtaja on tunnustanut rikoksensa tunnustamisoikeudenkäynnissä – syyttäjän tuomioesitys on reilut neljä vuotta vankeutta

Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen on tunnustanut rikoksensa tunnustamisoikeudenkäynnissä Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjän tuomioesityksen mukainen rangaistus on vankeutta neljästä vuodesta ja kahdesta kuukaudesta neljään vuoteen ja neljään kuukauteen. Ilman tunnustamista asiassa olisi voitu vaatia jopa seitsemän vuoden vankeusrangaistusta.

Tuomioesitystä käsiteltiin tänään aamulla. Oikeuden puheenjohtaja varmisteli istunnossa, onko Nousiainen ymmärtänyt, mitä tunnustaminen tarkoittaa.

– Olen ymmärtänyt, arvoisa puheenjohtaja, Nousiainen sanoi.

Nousiainen oli läsnä istunnossa avustajansa Kari Uotin kanssa. Uoti nosti esille, että Nousiainen ryhtyi myötävaikuttamaan rikosten selvittämiseen jo hyvin aikaisessa vaiheessa. Uotin mukaan Nousiainen ilmoitti jo ensimmäisessä kuulustelussaan vuonna 2018 haluavansa syyteneuvotteluun.

– Ennen kun Nousiainen ja häntä kuulustellut konstaapeli olivat istuneet alas, Uoti tarkensi.

Syyttäjä vaati tuomioesityksessään, että Nousiainen vangitaan käräjäoikeuden tuomiolla. Tuomio asiassa annetaan ensi viikon tiistaina. Uoti ilmoitti, ettei Nousiainen vastusta vangitsemista.

Syyttäjä: Kavallus useita miljoonia euroja

Keskustataustaisen, tuettua vuokra-asumista nuorille tarjoavan Nuorisosäätiön rahasotkuja koskeva talousrikostutkinta on ollut Suomen suurimpia. Osia siitä on vielä syyteharkinnassa ja poliisilla esitutkinnassa.

Tunnustamisoikeudenkäynnissä käsiteltyjen rikosten tekoaika ulottuu syyskuusta 2014 lokakuuhun 2018. Kyse on törkeistä lahjuksen ottamisista elinkeinotoiminnassa, törkeistä kavalluksista, törkeästä veropetoksesta ja törkeästä väärennyksestä. Syyttäjän mukaan Nousiainen on muun muassa ottanut vastaan lahjuksia yhteistyötahoilta, kavaltanut säätiöltä useita miljoonia euroja ja väärentänyt säätiön hallituksen kokouspöytäkirjoja.

Törkeän veropetoksen tekopaikka on Kuopio ja Lahti, muiden Helsinki.

Syyttäjä vaatii Nousiaista menettämään rikoksella saavutettua hyötyä useiden miljoonien edestä. Yhteenlaskettu summa Nousiaiselta henkilökohtaisesti vaadituista ja tälle muiden kanssa yhteisvastuullisesti määrätyistä menettämisseuraamuksista on lähes 9,3 miljoonaa euroa.

Syyttäjä nosti viime vuoden marraskuussa syytteitä myös Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Aki Haaroa vastaan. Helsingin Sanomien mukaan myös Haaro on tunnustanut rikoksensa syyteneuvottelussa. Tunnustamisoikeudenkäynti järjestetään HS:n mukaan 12. syyskuuta. Haaron asianajaja Tuula Ylinen ei kommentoinut asiaa STT:lle.

Syyteharkinnassa on epäilyjä muun muassa törkeästä kavalluksesta, useista törkeistä väärennyksistä ja luottamusaseman väärinkäytöistä.

Nousiainen ja Haaro ovat aiemmin kiistäneet STT:lle syyllistyneensä rikoksiin Nuorisosäätiön toiminnassa.

Toimittajat löysivät Nousiaisen sveitsiläisestä hiihtokeskuksesta

Nousiainen oli paossa yli puolentoista vuoden ajan maaliskuusta 2020 lähtien. Hän saapui viime vuoden marraskuussa Helsinkiin, jolloin poliisi otti hänet kiinni heti lennon laskeutumisen jälkeen.

Kiinniotosta uutisoi Helsingin Sanomat, jonka toimittajat olivat vihjeiden perusteella löytäneet Nousiaisen sveitsiläisestä Verbierin hiihtokeskuksesta.

HS:n haastattelussa Nousiainen paikallisti Nuorisosäätiön ongelmien alkusysäyksen vuosiin 2012–2014. Kierre alkoi hänen mukaansa, kun hänen henkilökohtaiset liiketoimensa Runnin kylpylässä Iisalmessa vuosina 2012–2014 menivät pieleen, ja iso osa yrityksen veloista kaatui hänen niskaansa.

Palattuaan Suomeen viime marraskuussa Nousiainen määrättiin tehostettuun matkustuskieltoon. Sen perusteena oli seitsemän epäiltyä rikosta, jotka ajoittuvat vuosille 2013–2018. Epäiltyjä rikosnimikkeitä olivat esimerkiksi törkeä velallisen epärehellisyys, luottamusaseman väärinkäyttö ja törkeä petos. Esitutkinta Helsingin poliisissa on yhä kesken ja sen arvioidaan valmistuvan syksyllä.

Nuorisosäätiöön liittyvä talousrikostutkinta on ollut poikkeuksellisen laaja. Sitä on tutkittu Helsingin poliisin lisäksi keskusrikospoliisissa.

Säätiön uuden johdon mukaan Haaro ja Nousiainen saivat aikaan yli 40 miljoonan euron tappiot ja likimain tuhosivat säätiön. Kun uusi johto valittiin vuonna 2018, säätiön kassa oli tyhjillään.

Patentti- ja rekisterihallitus totesi jo vuonna 2017, että säätiötä on käytetty oman edun tavoitteluun.