Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Suomi, Ruotsi ja Turkki kokoustavat Nato-jäsenyyksien ratifioinnista Suomessa, sähköratavaurio Helsingissä korjattu

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Suomi, Ruotsi ja Turkki kokoustavat Nato-jäsenyyksien ratifioinnista Suomessa

Suomen, Ruotsin ja Turkin edustajat tapaavat tänään Suomessa keskustellakseen Turkin varaumista Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyksien ratifioinnin suhteen. Virkamiestasolla pidettävän kokouksen tarkkaa paikkaa tai ajankohtaa ei ole julkistettu.

Kolmen maan virkamiestason säännöllisestä yhteydenpidosta sovittiin Madridin Nato-huippukokouksessa, jossa Suomi ja Ruotsi kutsuttiin Naton jäseniksi. Turkki on sittemmin esittänyt vaatimuksia muun muassa henkilöiden luovuttamisesta Turkkiin Suomesta ja Ruotsista.

Sähköratavaurio Helsingissä korjattu, aamun junaliikenne sujuu normaalisti

Eilen aamupäivällä alkanut sähköratavaurio Helsingissä Ilmalan ja Oulunkylän välillä on korjattu, tiedottaa Fintrafficin rataliikennekeskus. Aamun junaliikenne sujuu jälleen normaalisti.

Vaurion aikana Pasilan ja Oulunkylän välillä oli neljästä raiteesta kaksi käytössä, mikä aiheutti junaliikenteelle huomattavia myöhästymisiä ja peruutuksia.

Kymmeniä lähijunavuoroja sekä useita kaukojunia peruttiin, ja illalla noin neljännes kaukojunista ja yli viidennes lähijunista oli myöhässä.

EU-poliittinen pääministeritentti tänään Turussa

Suurimpien puolueiden puheenjohtajat kohtaavat tänään Turussa Eurooppa-foorumin EU-poliittisessa pääministeritentissä.

Tenttiin osallistuvat SDP:n puheenjohtaja, pääministeri Sanna Marin, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo, perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sekä keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Annika Saarikko.

Tunnin kestävä tentti alkaa kello 11.

Tentissä käsiteltäneen teemoja, jotka nousevat esille myös tulevien eduskuntavaalien alla. Vaalit pidetään ensi vuoden huhtikuussa.

Kauppakeskusten myynti- ja kävijämäärät jatkoivat kasvuaan huhti-kesäkuussa

Kauppakeskusten myynti- ja kävijämäärät jatkoivat kasvuaan huhti- ja kesäkuun välisenä aikana, kertoo Suomen Kauppakeskusyhdistys ry.

Huhti–kesäkuun kokonaismyynti oli 11 prosenttia edellisen vuoden vastaavaa ajanjaksoa suurempi, ja kävijöitä oli neljännes enemmän.

Ajanjakson kokonaismyynti ylitti koronapandemiaa edeltäneen ajan neljällä prosentilla. Kaikkiaan koko alkuvuoden myynti jäi vain 1,6 prosenttia vuoden 2019 tasosta.

Kauppakeskusten suurimmista vuokralaistoimialoista etenkin kahvilat ja ravintolat raportoivat merkittäviä kasvulukuja.

Tänään alkaa kansallinen lepakkobongaus

Suomen lepakkotieteellisen yhdistyksen järjestämä kansallinen lepakkobongaus alkaa tänään. Tapahtuma kestää sunnuntaihin asti.

Lepakkobongauksen ideana on havainnoida lepakoita tunnin ajan ja kirjata sekä lajihavainnot että yksilömäärät.

Lepakoita voi havainnoida joko silmämääräisesti tai lepakkodetektorilla, joka muuntaa lepakoiden lähettämät ultraäänet ihmiskorvin kuultaviksi.

Lepakkotieteellinen yhdistys kannustaa ihmisiä ilmoittamaan lepakkohavainnot Suomen Lajitietokeskuksen palvelussa.

Suomessa on yhteensä 14 lepakkolajia.

Tuomari määräsi Trumpin kotietsintään liittyvän asiakirjan julki, mutta vain osittain

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari on määrännyt entisen presidentin Donald Trumpin kartanoon tehdyn kotietsinnän perusteena olleen valaehtoisen todistuksen julkaistavaksi. Tuomari hyväksyi kuitenkin oikeusministeriön vaatimuksen salata dokumentista meneillään olevan tutkinnan yksityiskohtia ja mahdolliset lähteet.

Todistus on julkaistava puoleenpäivään mennessä Washingtonin aikaa eli Suomen aikaa viimeistään iltaseitsemältä.

Tuomari perusteli päätöstään tapauksen saamalla huomiolla. Oikeusministeriö on vastustanut dokumentin julkaisua siksi, että sen mukaan salattavia osioita on niin paljon, että jäljelle jäävä materiaali jää vaille kontekstia. (Lähde: AFP)

Brasilian Amazonilla kirjattiin tällä viikolla pahin metsäpalopäivä 15 vuoteen

Brasilian Amazonilla kirjattiin tällä viikolla ennätysmäärä metsäpaloja yhden päivän aikana 15 vuoteen.

Maan avaruusviraston satelliittiseurannassa havaittiin maanantaina 3 358 metsäpaloa, mikä on suurin lukema yhden vuorokauden aikana sitten syyskuun 2007.

Asiantuntijoiden mukaan sademetsän tulipalot ovat pääosin seurausta laittomasta maanviljelystä ja metsän raivaamisesta karjapelloiksi.

Meneillään olevasta kuukaudesta on tulossa metsäpaloissa mitattuna pahin elokuu koko presidentti Jair Bolsonaron kauden aikana. Bolsonaron aikana metsätuhot ovat kiihtyneet. (Lähde: AFP)

Kaliforniassa myytävien uusien autojen on oltava päästöttömiä vuodesta 2035 alkaen

Yhdysvalloissa Kalifornian osavaltio on päättänyt, että kaikkien siellä myytävien autojen on oltava päästöttömiä vuodesta 2035 alkaen. Säännöt edellyttävät, että jatkuvasti kasvava osuus Kalifornian 40 miljoonalle asukkaalle myytävistä autoista ei aiheuta lainkaan pakokaasupäästöjä, kunnes täyskielto astuu voimaan 13 vuoden päästä.

Osavaltion ilmanlaatua valvova virasto kuvailee aikataulua kunnianhimoiseksi mutta realistiseksi.

Leijonanosa Yhdysvaltojen sähköautoista on jo nyt Kaliforniassa. Osavaltiossa on yli 1,1 miljoonaa sähköautoa, mikä on yli 40 prosenttia koko maan sähköautoista. (Lähde: AFP)

Tuomari määräsi Twitterin luovuttamaan Muskille lisää dataa - mutta ei tämän haluamaa "absurdin laajaa" määrää

Yhdysvalloissa tuomari on määrännyt viestipalveluyhtiö Twitterin luovuttamaan lisää dataa tietyistä käyttäjätileistä ostosopimuksestaan eroon pyristelevälle Tesla-miljardööri Elon Muskille.

Musk perustelee perääntymistään sillä, että hänen mukaansa Twitter on antanut vääristeltyjä tietoja roskaposti- ja bottitileistä. Tuomari sanoi pitävänsä lisätietojen antamista perusteltuna mutta nuhteli Muskin alun perin pyytämää tietomäärää "absurdin laajaksi".

Oikeudenkäynti Muskin Twitter-kaupasta perääntymisestä on määrä järjestää lokakuussa. (Lähde: AFP)

Heliövaaran nelinpelit päättyivät välierään Yhdysvaltain ATP-turnauksessa

Harri Heliövaara ja Britannian Lloyd Glasspool ovat pudonneet jatkosta tenniksen miesten nelinpelissä Yhdysvalloissa pelattavassa miesten ATP-turnauksessa.

Monacon Hugo Nys ja Puolan Jan Zielinski voittivat parin Heliövaara/Glasspool Winston-Salemissa välieräottelussa 6–4, 7–6 (7–4).