Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuusi suomalaista ilmastoaktivistia otettu kiinni Ruotsissa, kertoo Vihreät nuoret

Ruotsin poliisi on keskiviikkona ottanut kiinni kuusi Ruotsiin matkalla ollutta suomalaista ilmastoaktivistia, Vihreät nuoret kertoo kannanotossaan.

Aktivistit olivat järjestön mukaan matkalla mielenilmaukseen Gotlantiin vastustamaan betoniyhtiö Cementan toimintaa.

Yksi kiinniotetuista on Vihreiden nuorten aktiivi Anders Brandt.

Vihreiden nuorten mukaan Brandt on kertonut, että poliisi oli aktivisteja vastassa jo sataman terminaalissa. Hänet ja viisi muuta suomalaista otettiin kiinni, eikä kiinnioton syytä Brandtin mukaan kerrottu.

Vihreiden nuorten kannanoton mukaan poliisi kertoi myöhemmin kiinnioton syyksi Brandtin aikomuksen tulla Ruotsiin rikollisin aikein.

Myös mielenilmauksen organisoinut Take Concrete Action -liike kertoi suomalaisten kiinniotosta Facebook-sivuillaan keskiviikkona.

Ulkoministeriön viestinnästä vahvistettiin STT:lle perjantai-iltana, että ministeriön tiedossa on suomalaisten pidätystapaus Ruotsissa. Ministeriöstä ei kommentoitu tapauksen yksityiskohtia.

Mielenilmaus kestää koko viikonlopun

Tänään alkaneessa mielenilmauksessa noin 130 aktivistia asettui ruotsalaislehti Dagens Nyheterin mukaan Gotlannissa sijaitsevan Cementan tehtaalle vievälle tielle estäen liikenteen tehdasalueelle.

Lehdelle asiaa kommentoineen aktivistin mukaan mielenilmauksen tavoitteena on keskeyttää tehtaan tuotanto hetkellisesti ja aiheuttaa yhtiölle taloudellista vahinkoa.

Take Concrete Action -liikkeen on tarkoitus osoittaa mieltään yhtiön tuotannon ympäristövaikutuksia vastaan sunnuntaihin asti.

Cementan tehdas Gotlannissa on Dagens Nyheterin mukaan yksi Ruotsin suurimmista hiilidioksidipäästöjen tuottajista. Se tuottaa lehden mukaan yhteensä kolme prosenttia Ruotsin kokonaispäästöistä.