Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Äiti oli vieressä, kun Liza, 4, kuoli rattaisiinsa Venäjän ohjusiskussa: "Ei ollut aikaa tehdä mitään", hän kertoo WP:lle

Heinäkuun puolessavälissä Venäjä teki ohjusiskun Vinnytsjan kaupunkiin Länsi-Ukrainassa. Ukrainan viranomaisten mukaan iskussa kuoli yli kaksikymmentä siviiliä, joista kolme oli alle 10-vuotiaita lapsia.

Ukraina sanoo Venäjän iskeneen ohjuksilla Vinnytsjan kaupunkiin, ainakin 23 kuollutta ja 39 kateissa

Yksi kuolleista oli 4-vuotias Liza, jonka kohtalosta kertoivat tuoreeltaan muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC, yhdysvaltalainen The New York Times ja uutistoimisto AP. Kuva hänen verisistä, vaaleanpunaisista lastenrattaistaan levisi laajasti sosiaalisessa mediassa ja nousi jälleen yhdeksi Ukrainan sodan lapsiuhrien symboliksi.

Kuvan jakoi Twitterissä muun muassa ukrainalainen poliitikko Dmytro Natalukha.

Viime viikonloppuna yhdysvaltalainen The Washington Post julkaisi Lizan äidin Irina Dmytrievan, 34, haastattelun, jossa hän kertoo, kuinka kaikki tapahtui.

Nelivuotias Liza, koko nimeltään Elizaveta Dmytrieva, oli kävelemässä äitinsä kanssa Vinnytsjan keskustassa aamulla 14. heinäkuuta. Liza, jolla oli Downin syndrooma, näytti heille tietä iloisena ja äiti kuvasi hänestä videota Instagramiin.

Hetken päästä äiti muistaa kuulleensa korviahuumaavan äänen päänsä yläpuolella ja ajatteli sen olevan lentokone. Katsoessaan ylös hän näki kuitenkin valtavan ohjuksen ja kumartui välittömästi alas suojatakseen pientä tytärtään.

– Ei ollut aikaa tehdä mitään. Se oli ohi hetkessä.

Paksun savun keskelläkin Irina Dmytrieva tiesi heti, että nyt kävi pahasti. Liza kuoli ja hän itse haavoittui vakavasti.

Äiti vietiin kriittisessä tilassa vinnytsjalaiseen sairaalaan, missä hän oli kuukauden. Lääkärit poistivat sirpaleen hänen vatsastaan, vasen jalka oli vaurioitunut ja vasemmasta kädestä poistettiin ammuksen osa.

– Henkinen kipu on pahempaa kuin fyysinen, äiti sanoo.

Nyt yli kuukausi tapahtumien jälkeen Irina Dmytrievan vammat ovat parantumaan päin ja hän käy kerta toisensa jälkeen mielessään läpi viimeisiä hetkiään Lizan kanssa. Hän on kiitollinen siitä, että Liza oli tapahtumahetkellä kiinni rattaissaan, joten perhe sai ehjän ruumiin haudattavakseen.

Äidin toiveesta Liza haudattiin valkoisessa mekossa ja kukkaseppeleessä, kuten prinsessa.

– Hän oli minun elämäni. Sitä, mitä Venäjä minulta vei, ei voi antaa anteeksi. Kaikki suunnitelmani on tuhottu.

Tasan kuukausi iskun jälkeen julkisella Instagram-tilillään julkaisemansa kuvan kuvatekstissä Irina Dmytrieva kirjoittaa, että vaikka hänen oma elämänsä on menettänyt merkityksensä, hän haluaa kertoa maailmalle Venäjän hirmuteoista.

– Se tulee olemaan osa parantumista.

Vinnytsjan kaupungin keskustaan tehty isku tehtiin korkean tarkkuuden Kalibr-ohjuksilla.

Venäjän puolustusministeriö väitti tuoreeltaan The Guardianin mukaan, että isku oli suunnattu sotilaskohteeseen. Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan kutsui iskua avoimeksi terroriteoksi.

Venäjän puolustusministeriö väittää Vinnytsjan ohjusiskun olleen suunnattu sotilaskohdetta vastaan