Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kremlin entinen neuvonantaja: Venäjästä voi tulla "Pohjois-Korea steroideilla" – "Putin rakensi järjestelmän siten, ettei se toimi ilman häntä"

Taloustieteilijä ja entinen Kremlin neuvonantaja Sergei Guriev varoittaa amerikkalaiskanava CNBC:n haastattelussa, että Venäjästä voi tulla eräänlainen "Pohjois-Korea steroideilla".

Gurievin mukaan maan poliittinen järjestelmä romahtaa, kun presidentti Vladimir Putinin seuraaja nousee valtaan. Guriev sanoi kuitenkin, että on erittäin vaikeaa ennustaa, mitä tapahtuu kun Putin luopuu vallasta.

– Hän rakensi hallintonsa siten, että ilman häntä järjestelmä ei toimi. Hänen ympärillään olevat ihmiset eivät luota toisiinsa. He joskus vihaavat toisiaan, joten jos Putin poistuu, järjestelmä muuttuu jotenkin, Guriev kuvailee.

– Luultavasti aluksi kyseessä on jokin ultranationalistinen henkilö tai sotilasjuntta, mutta se ei kestä kauan juuri siksi, koska järjestelmä on rakennettu Putinin ympärille. Uskon järjestelmän lopulta romahtavan. Se voi kestää kuukausia tai useita vuosia, lopputuloksena voi olla Pohjois-Korea steroideilla, kuka tietää? Joku, joka haluaa uudelleenrakentaa Venäjän talouden järjestelmän romahdettua voi myös kurottaa kätensä länteen, Guriev jatkaa.

Guriev lähti Venäjältä vuonna 2013 ja pakeni Ranskaan. Putin sanoi myöhemmin, että Guriev olisi tervetullut palaamaan Venäjälle ja väitti, ettei taloustieteilijän lähtöä voi yhdistää viranomaisten toimintaan.