Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myös uhrista kiinni pitänyt nuori tuomittiin Helsingin Vallilan taposta – hovioikeuden mukaan avunantotuomio ei ollut riittävä

Helsingin hovioikeus kovensi torstaina toisen syytetyn tuomiota kadulla Helsingin Vallilassa lokakuussa 2020 tehdystä taposta.

Tuomitut olivat sopineet rikoksen uhrin, vuonna 2001 syntyneen miehen kanssa tapaamisen, jossa oli tarkoitus tehdä huumekauppoja. Uhria puukotettiin parikymmentä kertaa. Väkivalta loppui vasta sitten, kun uhrilta oli saatu viedyksi laukku. Uhri kuoli vammoihinsa sairaalassa.

Kaksi tekoaikaan 16-vuotiasta poikaa sai käräjäoikeudessa vankeustuomiot jutussa. Ensimmäinen heistä tuomittiin yhdeksän vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen taposta ja törkeästä ryöstöstä nuorena henkilönä.

Toinen heistä sai neljän ja puolen vuoden tuomion avunannosta tekoihin. Torstaina hovioikeus katsoi, että pojan osuus veritekoon oli avunantoa suurempaa.

"Suhtautui välinpitämättömästi kuoleman mahdollisuuteen"

Hovioikeuden mukaan poika ei voinut olla havaitsematta, että hänen toimintansa yhdessä toisen tuomitun kanssa saattaisi johtaa uhrin kuolemaan. Siitä huolimatta poika oli osaltaan jatkanut rikoksen suorittamista ja siten suhtautunut välinpitämättömästi uhrin kuoleman mahdollisuuteen, oikeus kirjoitti tuomiossaan.

– (Tuomittu) on ollut mukana ottamassa kiinni pakoon pyrkivää (uhria), yrittänyt saada (uhrin) maahan, estänyt (uhrin) pakenemisen sekä pitänyt (uhrista) kiinni, mikä on mahdollistanut sen, että (toinen tuomittu) on pystynyt puukottamaan (uhria) useita kertoja, tuomiossa sanotaan.

STT ei julkaise tuomittujen nimiä, koska he olivat tekoaikaan alaikäisiä.

Kolmannen syytetyn oikeudenkäynti ensi viikolla

Jutussa luetaan ensi viikolla käräjäoikeudessa syyte vielä kolmannelle syytetylle. Myös häntä syytetään taposta ja törkeästä ryöstöstä.

Aiemmin oli katsottu, että nyt syytteen saanut oli teon hetkellä alle 15-vuotias eli ei rikosoikeudellisessa vastuussa. Syyttäjän mukaan tämä ei pitänytkään paikkaansa.

Syyttäjän mukaan syytetty kiistää olleensa yli 15-vuotias ja osallistuneensa tekoon.

- - - - -

Uutista on korjattu klo 16.17. STT ei julkaise tuomittujen nimiä, koska he olivat tekoaikaan alaikäisiä. Aiemmin kerroimme, että he olisivat edelleen alaikäisiä.