Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääministeri Marin ei spekuloi vasemmistoliiton mahdollisuudella jatkaa hallituksessa, jos eduskuntaryhmä äänestää potilasturvallisuuslakia vastaan – Andersson: Vasemmistoryhmän kanta potilasturvallisuuslakiin selviää eduskuntatyön jälkeen

Pääministeri Sanna Marin (sd.) pitää selvänä, että kaikki hallituksen ministerit äänestävät potilasturvallisuuslain puolesta. Hän ei halunnut spekuloida vasemmistoliiton mahdollisuudella jäädä hallitukseen, jos eduskuntaryhmä äänestää kuitenkin esitystä vastaan.

Hallitus antaa tänään esityksen potilasturvallisuuslaista eduskunnalle. Pian sovun syntymisen jälkeen vasemmistoliiton eduskuntaryhmä kuitenkin kertoi, ettei kannata esitystä potilasturvallisuuslaista nykymuodossaan ja vaatii merkittäviä muutoksia lain eduskuntakäsittelyssä.

Marinin mukaan laki on välttämätön, jotta ihmisten henki ja terveys voidaan turvata myös työtaistelutoimenpiteiden aikana.

– Samalla haluan vedota liittoihin, että sen kaltaisia työtaistelutoimia ei toteutettaisi, joissa ihmisten henki ja terveys voi vaarantua.

Syynä hallituksen esitykseen on se, että hoitajajärjestöt Super ja Tehy ovat antaneet yhteensä viisi lakkovaroitusta eri teho-osastoille ja vanhusten kotihoitoon.

Marin sanoi, että hänen mukaansa eduskunnassa valiokunta voi aina tarkastella lainsäädäntöä ja kuunnella asiantuntijoita jo lainsäädäntövaiheessa. Hän huomautti, että perustuslakivaliokuntakin tulee kysymystä käsittelemään.

– Eli annan kyllä arvon ja ajan ja paikan sille työlle, mitä eduskunta tässä tekee. Samanaikaisesti pitää kuitenkin huomioida, että aikataulu on kohtuullisen tiukka, koska nämä lakonuhat ovat olemassa.

Olisivatko Tehy ja Super voineet tarttua kevään ratkaisuun?

Marinilta kysyttiin myös sitä, pitääkö hän hoitajien vaatimuksia oikeutettuna.

– No olen tietenkin sitä mieltä, että julkisen sektorin työntekijöille pitää olla työehdot kunnossa ja palkat kunnossa, mutta hallitus ei ole osapuoli työmarkkinapöydässä, vaan nämä sovitaan siellä pöydässä. Meillä on myös keväältä julkisen sektorin laaja palkkaratkaisu, joka oli mielestäni erittäin hyvä ja Tehy ja Super siihen olisivat varmasti voineet tarttua.

Marin ei lähtenyt kommentoimaan sitä, tarvitaanko vasemmistoliiton eduskuntaryhmästä vähintäänkin jokin osa edustajien äänistä esityksen hyväksymiseksi.

Hän kommentoi asiaa tiistaina suomalaismedialle sen jälkeen, kun oli puhunut Euroopan parlamentille Strasbourgissa.

Vasemmistoliitto odottaa lopullisia muotoiluja

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä päättää äänestysratkaisustaan potilasturvallisuuslain suhteen sen jälkeen, kun esityksen lopullinen muoto on selvinnyt eduskuntakäsittelyssä, kertoo puolueen puheenjohtaja Li Andersson STT:lle.

Puolue vaatii merkittäviä muutoksia lakiin eduskuntakäsittelyssä. Opetusministeri Anderssonin mukaan puolue on kertonut avoimesti hallituskumppaneille ryhmän kannasta.

– Haluamme jatkaa työtä lain tekemiseksi mahdollisimman tarkkarajaiseksi eduskuntakäsittelyssä, Andersson sanoo.

Hallitus on kasannut esitystä kiistellystä potilasturvallisuuslaista pikavauhtia.

Andersson sanoo, ettei vasemmistoliitossa kielletä lain tarvetta teho-osastojen suojelutyön vuoksi. Hän kuvailee lakko-oikeutta perustuvalaatuiseksi mutta huomauttaa, että valtioneuvostolla on juridinen velvollisuus toimia tilanteessa, jossa ihmishenget voivat olla vaarassa.

– Lakko-oikeutta ei voi käyttää tavalla, jossa sivullisten henki voi olla vaarassa.

Andersson ei kuitenkaan vastaa siihen kysymykseen, mitä esityksessä voisi vasemmistoliiton mukaan tarkkaan ottaen kuulua tai olla kuulumatta.

– Lakiesityksellä pitäisi puuttua tähän uhkaan, muttei mennä yhtään sen pidemmälle.

Lindén ihmetteli

Vastuuministerinä toimiva perhe- ja peruspalveluministeri Lindén sanoi, että vasemmistoliiton ministerit Andersson ja Hanna Sarkkinen ovat eilen iltapäivällä sitoutuneet siihen, että potilasturvallisuuslaki rajataan terveydenhuoltoon ja kotihoitoon.

– Siltä pohjalta se hallituksen esitys on tehty, hän kertasi STT:lle eilen saavutetun sovun sisältöä.

– Minulle tuli aika yllätyksenä sitten kahden tunnin päästä siitä tieto, että ollaankin siellä ryhmässä eri mieltä niistä asioista, hän sanoi.

Hallitus on antamassa lakiesityksen eduskunnalle tänään kello 18 alkavassa valtioneuvoston yleisistunnossa. Neuvotteluilla eduskunnassa on kiire, koska ensimmäinen lakko on alkamassa ensi maanantaina. Andersson tunnustaa, että muutokset esitykseen pitäisi saada tehtyä tämän viikon aikana.

– Ryhmä tekee päätökset siinä vaiheessa, kun tiedetään, mikä esityksen lopullinen muoto on.

Andersson vakuuttaa, että puolue haluaa jatkaa hallituksessa.

– Hallituksella on isoja kysymyksiä käsiteltävänä tämän talven aikana, kuten energiakriisi ja sen vaikutukset kansalaisiin. Meillä on paljon tärkeää työtä jäljellä.

Vasemmistoliiton toiminta herätti kritiikkiä muissa puolueissa

Vasemmistoliiton toiminta potilasturvallisuuslain valmistelussa ei saa hallituskumppaneilta pisteitä.

Valtiovarainministeri ja keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko muistutti, että enemmistöhallitusten kestävä periaate on se, että hallituksen antamia esityksiä eduskunnassa tuetaan.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä on ilmaissut, ettei se voi sellaisenaan hyväksyä hallituksen esitystä potilasturvallisuuslaista vaan edellyttää siihen muutoksia. Puolueen kaksi ministeriä ehtivät kuitenkin antaa sille ensin siunauksensa.

Keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi muistutti myös hallituspuolueiden pelisäännöistä.

– Meidän pitää voida luottaa siihen, että jos hallituksessa jotain sovitaan, eduskunnassa enemmistö pitää, hän sanoi eduskunnassa toimittajille.

Lohi toimii puheenjohtajana sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, joka antaa tänään annettavasta esityksestä mietinnön. Hänen mukaansa tarkoituksena on, että esitys saadaan eduskunnan täysistunnon ensimmäiseen käsittelyyn perjantaina. Huomenna alkaa sen valiokuntakäsittely pikavauhdilla.

Lohi ei usko, että tällä aikataululla saadaan kovin suuria muutoksia esitykseen rustattua, sillä hyvin pian uhkaa alkaa ensimmäinen hoitajien lakko.

– Katsotaan mitä voidaan tehdä. Tässä vaiheessa on hirveän hankalaa ottaa kantaa, kun meillä ei ole oikeastaan mitään tietoa edes, mitä se vasemmistoliitto haluaa.

Myös RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson totesi, että lähtökohtaisesti hallituksen pitää tukea omaa esitystä.

– En näe, että tässä tapauksessa olisi mitään poikkeavaa siinä, hän sanoi eduskunnassa.

Orpo ei paljastanut puolueen kantaa

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ei paljastanut vielä puolueensa kantaa potilasturvallisuuslakiin.

– Me perehdymme ensin esitykseen ennen kuin pohdimme omaa suhtautumista, hän sanoi toimittajille eduskunnassa.

Hänestä vasemmistoliiton toiminta lakiesityksen valmistelussa on puolueelle hyvin tyypillisen oloista.

– Heillä on kaksi eri latua tässä. He pyrkivät toisaalta miellyttämään hoitajia mutta sitten samaan aikaan he ovat hallituksessa.

------

STT-työryhmä: Mikko Gustafsson, Ilkka Hemmilä, Saila Kiuttu, Simu Perälä