Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Putin ylisti "uusia valtakeskittymiä" ja väitti Venäjän haluavan tehdä yhteistyötä kaikkien kanssa

Venäjän presidentin Vladimir Putinin mukaan maailmassa on uusia valtakeskittymiä, joiden rooli käy koko ajan selvemmäksi.

– Uusien, toisiensa kanssa yhteistyötä tekevien valtakeskittymien rooli tulee koko ajan selvemmäksi. Me olemme valmiita yhteistyöhön koko maailman kanssa, Putin sanoi Shanghain yhteistyöjärjestön (SCO) kokouksessa Uzbekistanissa perjantaina.

– Politiikastamme puuttuu kaikki itsekkyys. Toivoisimme, että muut tekisivät politiikkaa samoin, ja luopuisivat protektionismista, laittomista pakotteista ja taloudellisesta itsekkyydestä, Putin jatkoi.

Turkki haluaa sodan Ukrainassa loppuvan pian

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan puolestaan sanoi samaisessa kokouksessa pyrkivänsä siihen, että sota Ukrainassa loppuu niin pian kuin mahdollista.

– Me ponnistelemme saadaksemme Ukrainan konfliktin loppumaan diplomatian keinoin niin pian kuin mahdollista, Erdogan vakuutti.

Erdogan tapasi myös Kiinan presidentin Xi Jinpingin, joka peräänkuulutti poliittista luottamusta Turkin ja Kiinan välisiin suhteisiin tavatessaan Erdoganin.

– Osapuolien tulisi lujittaa molemminpuolista poliittista luottamusta, kunnioittaa toistensa perustavanlaatuisia etuja ja lujittaa Kiinan ja Turkin strategisen yhteistyön poliittista perustaa, Xi sanoi.

Xi kaipasi myös lisää yhteistyötä Uutena Silkkitienä tunnetulle jättiprojektille, jonka tarkoituksena on parantaa Kiinan meri- ja maareittejä Lähi-itään, Afrikkaan ja Eurooppaan. Kiinan valtiollisen CCTV-television mukaan Kiinan ja Turkin tulisi yhdessä keskittyä kauppareittien ja jakeluketjujen turvaamiseen.

Shanghain yhteistyöjärjestöön (SCO) kuuluvat Kiina, Intia, Pakistan, Venäjä ja useita entisiä neuvostotasavaltoja.