Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valiokunta poisti henkilökohtaisen uhkasakon hoitajille, aluehallintovirastoille esitetään oikeutta siirtää lakkoja neljä kertaa

Tunteita kuohuttavaan potilasturvallisuuslakiin ei ole tulossa henkilökohtaista uhkasakkoa hoitajille. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti perjantaina poistaa henkilökohtaisen uhkasakon lakiesityksestä.

Alkuperäisen esityksen mukaan lakkoilevan tai irtisanoutuneen hoitajan olisi voinut määrätä sakon uhalla töihin. Tällaista yksittäisiin työntekijöihin kohdistuvaa uhkasakkoa ei siis nyt lakiin tule. Sen sijaan uhkasakot voisivat kohdistua työntekijäjärjestöihin.

Laki velvoittaisi kuitenkin hoitajat suojelutyöhön työtaistelun aikana. Sote-valiokunnan puheenjohtaja Markus Lohi (kesk.) uskoo hoitajien olevan niin vastuuntuntoista väkeä, että he menevät töihin velvoituksen mukaisesti, vaikka uhkasakkoa ei olisikaan.

Toinen muutos koskee lakkojen siirtämistä tai keskeyttämistä. Sote-valiokunnan mukaan aluehallintovirastot voisivat siirtää tai keskeyttää lakkoja viikon ajaksi enintään neljä kertaa. Alkuperäisessä esityksessä määrää ei ollut rajattu.

Puolueet erimielisiä korvauksista

Hallituksen rivit pysyivät sote-valiokunnassa yhtenäisinä, eli kaikki hallituspuolueiden edustajat olivat valiokunnan mietinnön takana. Oppositiosta perussuomalaiset jätti mietintöön vastalauseen.

Perussuomalaisten mielestä työtaistelun aikana töihin määrättävälle hoitajalle pitäisi maksaa kolminkertainen palkka, kun valiokunnan mietinnön mukaan korvaus olisi 1,3-kertainen.

Toinen iso oppositiopuolue kokoomus katsoi, että korvauksen pitäisi olla kaksinkertainen.

Opposition muutosehdotukset äänestettiin nurin täysistunnossa perjantaina.

Vasemmistoliitto vaatinut muutoksia

Hallituspuolueista etenkin vasemmistoliitto oli vaatinut muutoksia alkuperäiseen lakiesitykseen.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kommentoi perjantaina, että potilasturvallisuuslakiin saatiin eduskunnan käsittelyssä merkittäviä muutoksia.

Anderssonin mukaan laki ei ratkaise hoitoalan ongelmia. Hänen mielestään ainoa ratkaisu on työmarkkinaosapuolten sopu, joka parantaa työehtoja.

– Toivon, ettei tätä lakia tarvitse koskaan soveltaa, Andersson tviittasi.

Helsingin Sanomien mukaan vasemmistoliiton kansanedustajista ainakin Anna Kontula ja Katja Hänninen aikovat äänestää potilasturvallisuuslakia vastaan.

Vihreät oli aiemmin sanonut, että lain sisältöä pitää arvioida tarkkaan. Sote-valiokunnan jäsen Sofia Virta (vihr.) uskoi perjantaina, että vihreiden edustajat ovat lakiesityksen takana.

Pyritään hyväksymään maanantaina

Perustuslakivaliokunta totesi lausunnossaan, että potilasturvalaki rajoittaa työtaisteluoikeutta. Valiokunta kuitenkin katsoi, että lakia voidaan pitää välttämättömänä.

Valiokunnan mukaan ihmisten hengen vaarantumisen tai terveyden vakavan vaarantumisen estäminen on voitava turvata kaikissa olosuhteissa, myös työtaistelun aikana.

Lakiesityksen sisällöstä päätettiin täysistunnon ensimmäisessä käsittelyssä perjantaina. Tarkoituksena on, että laki voitaisiin hyväksyä jo maanantaina. Laki tulisi voimaan mahdollisimman pian, ja se olisi voimassa tammikuun loppuun.

Laki tarvitaan pikavauhtia, koska hoitajaliitot Tehy ja Super ovat aloittamassa tiistaina neljän päivän lakon kotihoidossa Helsingissä.