Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sky News: Putinin puhe siirrettiin keskiviikolle – Venäjän valtiollisen median edustaja: "Menkää nukkumaan"

Venäjän presidentti Vladimir Putinin odotettiin pitävän tiistai-iltana puheen liittyen aiemmin tiistaina uutisoituihin "kansanäänestyksiin". Myöhään tiistai-iltana Sky News kuitenkin uutisoi, että Putinin puhe on siirretty huomiselle keskiviikolle.

Puheen oli alun perin määrä alkaa jo kello 20, kertoivat alkuillasta muun muassa brittiläiset The Guadian ja Sky News, mutta toisin kävi. Sky News uutisoi hieman ennen kello puoli yhdeksää, että on epävarmaa, milloin puhe täsmälleen ottaen alkaa, mutta sen edelleen odotettiin alkavan minä hetkenä hyvänsä.

– (Venäjän) kansalle ei ole pidetty puhetta sodan alkamisen jälkeen, joten mielestäni tämä on vakava hetki, arvioi tuolloin Skyn Moskovan-kirjeenvaihtaja Diana Magnay.

Puheen alun viivästyttyä yli tunnilla etukäteen ilmoitetusta sosiaalisessa mediassa alettiin esittää spekulaatioita siitä, mitkä olivat todelliset syyt viivästyksen takana. Yhtä aikaa puheen ilmoitetun ajankohdan kanssa oli käynnissä muun muassa YK:n yleiskokous.

Niinistön mukaan vielä on aikaista arvioida, eteneekö Venäjä kohti osittaista liikekannallepanoa: "Parempi odottaa Putinin puhetta"

Eläkkeellä oleva Britannian armeijan upseeri Richard Shirreff puolestaan arvioi Sky Newsin mukaan, että viive voi viitata "kaaokseen kulissien takana".

Lopulta kello puoli yhdentoista aikaan tuli tieto puheen siirtymisestä keskiviikolle. Sky News uutisoi Putinin entisen neuvonantajan Sergei Markovin kertoneen asiasta Telegram-kanavallaan. Uutiskanava katsoi tiedon vahvistetuksi, kun Venäjän valtiollisen median edustaja Margarita Simonyan kirjoitti Telegramiin yksinkertaisesti: "Menkää nukkumaan."

Aiemmin tiistaina on uutisoitu, että Itä-Ukrainassa Luhanskin ja Donetskin niin kutsutuissa kansantasavalloissa järjestetään viikonloppuna "kansanäänestykset" liittymisestä Venäjään. Asiasta kertovat paikalliset separatistijohtajat sekä Itä-Ukrainaa miehittävän Venäjän mediat.

Alustavien tietojen mukaan "äänestys" kestäisi useita päiviä perjantaista ensi viikon tiistaihin. Myös Hersonin miehitetyllä alueella Etelä-Ukrainassa sekä Zaporizhzhjan alueella aiotaan järjestää "kansanäänestys" Venäjään liittymisestä samoina päivinä eli 23.–27. syyskuuta.

Tiistaina ilmoitetut "kansanäänestykset" tuomittiin länsimaissa laajasti heti tuoreeltaan.

– Minusta kyseessä on äänestyksen irvikuva, sivalsi Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

Samalla Macron muistutti, ettei äänestyksillä olisi mitään oikeudellista merkitystä.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg puolestaan tviittasi, että valekansanäänestyksillä ei ole legitimiteettiä, eivätkä ne muuta Venäjän aggressiivisen sodan luonnetta. 

– Tämä eskaloi Putinin sotaa entisestään, Stoltenberg kirjoittaa.

Valkoinen talo puolestaan ilmoitti yksiselitteisesti, että se ei tule tunnustamaan valekansanäänestyksien tuloksia.

– Nämä kansanäänestykset ovat loukkaus suvereniteetin ja alueellisen koskemattomuuden periaatteita vastaan, jotka ovat kansainvälisen järjestelmän tukipilareja, sanoi Valkoisen talon edustaja Jake Sullivan.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz sanoi, että kyseessä on petos.

– On erittäin, erittäin selvää, ettei tällaisia valekansanäänestyksiä voida hyväksyä, eivätkä ne kuulu kansainvälisen oikeuden piiriin, Scholz sanoi.

Liittokanslerin mukaan kansanäänestykset ovat osa Venäjän "imperialistista aggressiota".

Venäjän entinen presidentti ja pääministeri Dmitri Medvedev sanoi aiemmin, että alueiden liittäminen Venäjään mahdollistaisi Venäjän "koko sotilaallisen potentiaalin" ottamisen käyttöön alueiden "puolustamisessa". Hän ei tarkentanut, mitä uusia suorituskykyjä Venäjän haluaisi – tai kykenisi – tuomaan rintamalle.

Ruotsalaisen Venäjä-asiantuntijan Gudrun Perssonin mukaan lyhyellä varoitusajalla järjestettävän kansaäänestykset kielivät paniikista nopeasti edenneen Ukrainan vastahyökkäyksen takia.

– Yritetään pelastaa se, mitä pelastettavissa on, niin minä tätä tulkitsen, Persson FOI-puolustustutkimusinstituutista sanoo TT:lle.

Hänen mukaansa ajatus kulkee niin, että jos ja kun kansanäänestyksissä nimetyissä tapahtumissa hyväksytään alueiden liittyminen Venäjään, voidaan Ukrainan joukkojen hyökkäystä alueille pitää sen jälkeen hyökkäyksenä Venäjälle. Putin on aiemmin varoittanut, että hyökkäys Venäjää itseään vastaan johtaisi sodan laajenemiseen.