Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolustusministerin mukaan Venäjän liikekannallepanopäätös oli odotettu – Puolustusvoimat: Tähän on varauduttu

Puolustusministeri Antti Kaikkosen (kesk.) mukaan Venäjän päätös osittaisesta liikekannallepanosta ei ollut yllätys. Hän arvioi, että päätöksen toteuttaminen on vaikeaa ja sen mahdolliset vaikutukset rintamalla nähdään aikaisintaan kuukausien kuluttua.

– Tämä kertoo nähdäkseni siitä, että Venäjällä on vaikeuksia saavuttaa tavoitteittaan nykyisillä joukoilla, Kaikkonen sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa keskiviikkona.

Sotilaallista tilannetta Suomen lähialueella Kaikkonen kuvaa rauhalliseksi ja vakaaksi. Puolustusvoimien valmius on hyvä, ja Kaikkosen mukaan suomalaiset voivat luottaa viranomaisiin.

– Ei ole mitään erityistä syytä huoleen – tilannetta seurataan luonnollisesti tarkasti, Kaikkonen sanoi.

Puolustusvoimat viestitti ottaneensa varautumisessa jo pidempään huomioon kehityksen, jossa Venäjä mobilisoi yhteiskuntaa kyetäkseen ylläpitämään sodankäyntikykyään. Puolustusvoimat kommentoi Venäjän osittaista liikekannallepanoa Twitterissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Puolustusvoimat myös muistutti, ettei Suomeen kohdistu välitöntä sotilaallista uhkaa.

"Tiukemmalle viisu milinjalle olisi perusteita"

Kaikkonen arvioi uutisen osittaisesta liikekannallepanosta vahvistavan käsitystä siitä, että sota Ukrainassa jatkuu vielä pitkään. Samalla pitää jatkua myös länsimaiden aseellisen avun Ukrainalle, vaikka monissa maissa mietitään Kaikkosen mukaan myös sitä, kuinka antaa apua vaarantamatta oman maan puolustuskykyä.

Kaikkosen mukaan Ukrainan auttamisessa keskeinen kysymys on se, että puolustusteollisuus saataisiin vahvemmin mukaan.

– Sen kyllä voi todeta omana näkökulmanani, että valitettavan hitaalta tuntuu tämä puolustusteollisuuden reagoiminen asiaan. Valmista materiaalia on hyllyissä aika vähän, Kaikkonen sanoi.

Hän kertoi aikovansa kutsua kotimaisen puolustusteollisuuden ensi kuussa keskustelemaan tilanteesta ja mahdollisuuksista lisätä tuotantokapasiteettia ainakin joiltain osin. Kaikkosen mukaan rahoitusta puolustushankinnoille on, mutta toimitusajat ovat kotimaassakin "varsin pitkiä".

– Olisi tietysti hieman helpompi antaa puolustusmateriaalia Ukrainaan, jos oma tuotanto olisi sitä kohtuullisella aikataululla paikkaamassa, Kaikkonen totesi.

Puolustusministeriltä kysyttiin myös ajankohtaisesta venäläisten viisumiasiasta, jonka Kaikkonen totesi kuuluvan enemmän ulkoministeriön toimialaan.

– Oma näkemykseni on, että tiukemmalle viisumilinjalle olisi perusteita, Kaikkonen kuitenkin totesi.