WP: Yhdysvallat varoittanut Venäjää useasti ydinaseiden käyttämisestä

Yhdysvallat on lähettänyt useiden kuukausien ajan Venäjälle yksityisiä viestejä, joissa varoitetaan vakavista seurauksista, jos Venäjä käyttää ydinaseita Ukrainassa.

Sanomalehti Washington Postin haastattelemien, nimettömänä esiintyvien viranomaisten mukaan Yhdysvaltain ulkoministeriö on ollut mukana kahdenkeskisessä viestinvaihdossa Venäjän kanssa. Viranomaiset eivät kerro viestien sisältöä tai niiden välittäjiä.

Tiedossa ei ole, onko Yhdysvallat lähettänyt Kremliin uusia viestejä sen jälkeen, kun Venäjän presidentti Vladimir Putin uhkaili länsimaita ydinaseilla keskiviikkoisessa videopuheessaan. Yhden virkamiehen mukaan viestintä maiden välillä on kuitenkin jatkunut johdonmukaisena viime kuukausina.

Varoitusten kerrotaan korostavan samoja asioita, joita Yhdysvaltain presidentti Joe Biden ja hänen hallintonsa on esittänyt julkisesti.

Bidenin hallinto on yleensä pitänyt varoituksensa ydiniskun seurauksista epämääräisinä, joten Kremlissä ollaan huolissaan siitä, miten Yhdysvallat voisi reagoida.

Viranomaiset muistuttavat, että Venäjä on uhkaillut ydinaseilla aikaisemminkin, kuten 24. helmikuuta käynnistäessään laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan. Merkkejä ei kuitenkaan ole siitä, että Venäjä siirtäisi ydinaseitaan välitöntä iskua varten.

Putinin uhkaukset viittaavat mahdollisesti siihen, että Venäjä harkitsee ydinaseen käyttöä taistelukentällä jäädyttääkseen Ukrainan asevoimien etenemisen ja pakottaakseen Ukrainan ja sen tukijat alistumaan, Washingtonin ydinsulkujärjestön toiminnanjohtaja Daryl Kimball arvioi WP:lle.

– Kaikkien on tunnustettava, että tämä on yksi, ellei kaikkein vaarallisin ajanjakso vuosikymmeniin, jossa ydinaseita saatetaan käyttää. Jopa niin sanotun "rajoitetun ydinsodan" seuraukset olisivat ehdottoman katastrofaaliset.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut