Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ohisalo: Valtio-omisteisten yritysten ei pidä enää sijoittaa fossiiliteollisuuteen – "Tulevaisuuden virheet voidaan vielä välttää"

Vihreiden puheenjohtaja, ympäristöministeri Maria Ohisalo vaatii hallituskaudet ylittävää johdonmukaista ilmastopolitiikkaa ja vihreää siirtymää. Puoluevaltuustopuheessaan Ohisalo korosti, että ilmaston ja ympäristön kannalta myönteisiin hankkeisiin sijoittavien yritysten näkymien ja investointiympäristön on säilyttävä myös hallituskausien yli.

Ohisalon mukaan politiikassa on tunnistettava isot globaalit trendit, jotka osoittavat, että fossiilitalous on auringonlaskun ala. Vaikka Fortumin tytäryhtiön Uniperin kannattavuuden romahdus liittyi Venäjän hyökkäyssotaan, se ei muuta kokonaiskuvaa, jossa uusiutuvien energiamuotojen kannattavuus kasvaa huikeasti.

– Vuosia sitten tehtyjä virheitä ei saa enää tekemättömäksi, mutta tulevaisuuden virheet voidaan vielä välttää. Minusta yksi asia on selvä: valtio-omisteisten yritysten ei tulisi jatkossa laittaa yhden yhtäkään uutta euroa kiinni fossiiliteollisuuteen.

Valtion tukien, valtion yritysten tai valtion toiminnan laajemminkaan ei pitäisi aiheuttaa merkittävää haittaa ilmastolle, luonnon monimuotoisuudelle tai elinympäristölle, Ohisalo vaati.

"Ei juosta leikkaussaksien kanssa"

Ohisalo myönsi, että tulevista vuosista ei tule taloudellisesti helppoja.

– Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että meidän täytyisi juosta päämääräämättömästi leikkaussaksien kanssa, vaan sitä, että meidän on tarkemmin valittava, mihin panostetaan.

Ohisalo asetti etusijalle sen, että koulutuksessa pitäisi tunnistaa akuuteimmin korjattavat asiat.

– Itse pidän koulutuksen osalta erityisen tärkeinä panostuksia varhaiskasvatukseen, peruskoulussa perusasioiden kuntoon laittamista, uusia aloituspaikkoja korkeakouluissa ja tutkimus-, kehitys- ja innovaatiopanostuksia. Näistä ei pitäisi tinkiä, sillä ne ovat tulevan kasvun siemeniä.