Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ovensuukyselyjen mukaan Italian vaalit voitti äärioikeisto – Giorgia Melonista tulossa Italian ensimmäinen naispääministeri

Ovensuukyselyjen mukaan Italian parlamenttivaalien suurimman äänisaaliin keräsi odotetusti äärioikeistolainen Italian veljet -puolue. Giorgia Melonin johtama puolue keräsi maan yleisradioyhtiö Rain mukaan 22–26 prosenttia kaikista äänistä.

– Italialaiset ovat lähettäneet selkeän viestin Italian veljet -puolueen johtaman oikeistohallituksen puolesta, Meloni sanoi toimittajille Roomassa maanantain vastaisena yönä. Hän kertoi tekevänsä töitä kaikkien italialaisten puolesta.

Melonista on näillä näkymin tulossa Italian ensimmäinen naispääministeri. Meloni kiitti äänestäjiä viestipalvelu Twitterissä.

– Emme petä luottamustanne, hän kirjoittaa.

Keskustavasemmistolainen puolue keräsi toiseksi eniten ääniä

Toiseksi eniten ääniä ovensuukyselyjen mukaan keräsi Enrico Lettan johtama keskustavasemmistolainen Demokraattinen puolue, joka sai noin 17–21 prosenttia äänistä. Puolueen mukaan Meloni on uhka demokratialle ja Melonin hallitus vaarantaisi aborttioikeuden ja jättäisi ilmastonmuutoksen huomioimatta.

Kolmanneksi eniten ääniä keräsi laitaoikeistolainen Viiden tähden liike.

Italian veljet on vaaliliitossa ex-pääministeri Silvio Berlusconin Forza Italian ja laitaoikeistolaisen Matteo Salvinin Legan kanssa. Forza Italia keräsi ovensuukyselyjen mukaan hieman alle kymmenen prosenttia ja Lega kymmenisen prosenttia äänistä.

Populistinen ja laitaoikeistolainen Meloni on ratsastanut "Italia ensin" -politiikalla, jossa on vaadittu loppua laajamittaiselle maahanmuutolle ja korostettu Italian katolilaista historiaa ja "perhearvoja". Hän on esittänyt kärkkäästi näkemyksiään "seksuaalivähemmistöjen lobbaajia", "woke-ideologiaa" ja "islamin väkivaltaa" vastaan.

AFP:n haastatteleman konsulttiyhtiö Teneon johtajan Wolfango Piccolin mukaan monet äänestävät Melonia, koska tämä on "uutuus, ainoa johtaja, jota italialaiset eivät vielä ole kokeilleet".

Aiemmin Meloni on vaatinut myös Italian eroa eurosta, mutta nyt hän on luopunut tavoitteesta.

Ennenaikaiset vaalit saivat alkunsa hallituksen hajoamisesta

Vaalit järjestettiin ennenaikaisesti, koska entisen pääministeri Mario Draghin hallitus hajosi kesällä.

Äänestys päättyi sunnuntaina kello 23 paikallista aikaa eli Suomen aikaa puoliltaöin. Äänestysuurnien sulkeutuessa äänestysprosentti oli noin 64, käy ilmi Italian sisäministeriön sivuilta. Edellisvaaleissa äänestysprosentti oli noin 73, eli pudotusta oli noin yhdeksän prosenttiyksikön verran.

Vaaleissa ovat puhuttaneet etenkin inflaatio ja nousevat energianhinnat. Italia on ollut erittäin riippuvainen Venäjältä tuodusta kaasusta.

EU:n kolmanneksi suurin talous on myös pahasti velkaantunut ja kärsii hitaasta talouskasvusta. Monien kansalaisten talous on ajautunut tiukalle etenkin köyhemmässä Etelä-Italiassa.

Vaaleissa valitaan 200 edustajaa parlamentin ylähuoneeseen eli senaattiin ja 400 jäsentä edustajainhuoneeseen. Italian vaalijärjestelmä on verrattain monimutkainen, joten eri puolueiden paikkamäärät selvinnevät vasta maanantaina.

EU ja Saksa toivovat rakentavaa yhteistyötä

EU:n komissio odottaa rakentavan yhteistyön jatkuvan myös Italian seuraavan hallituksen kanssa. Vaalit voittanut oikeistovaaliliitto suhtautuu Euroopan unioniin huomattavasti edeltäjäänsä penseämmin.

Tiedottajan mukaan komission periaatteena on tehdä yhteistyötä kaikkien vaaleissa valittujen hallitusten kanssa, eikä Italia ole siitä poikkeus.

Saksan liittokansleri Olaf Scholzin tiedottaja puolestaan sanoi Saksan pitävän Italiaa hyvin eurooppalaismielisenä maana ja olettavan, että tilanne jatkuu samanlaisena.

Kriittisempää äänensävyä kuultiin Ranskasta, missä pääministeri Elisabeth Borne sanoi maan seuraavan tarkasti, että ihmisoikeuksien kunnioittaminen jatkuu Italiassa.