Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Komissio esittää uusimmassa pakotepaketissaan Venäjälle vienti- ja tuontikieltoa, hintakattoa venäläiselle öljylle sekä uusia henkilöpakotteita

EU-komissio esittää kahdeksannessa pakotepaketissaan muun muassa erilaisia vienti- ja tuontikieltoja, hintakattoa venäläiselle öljylle sekä uusia henkilöpakotteita. Pakotepaketin esittelivät tiedotustilaisuudessa keskiviikkona komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen ja EU:n ulkopolitiikkaa johtava Josep Borrell.

Von der Leyen totesi, että Venäjä yrittää vallata maata ja muuttaa rajoja laittomilla kansanäänestyksillä valloittamillaan alueilla Ukrainassa.

– Mobilisaatio ja (presidentti Vladimir) Putinin uhkaukset käyttää ydinaseita ovat lisäaskeleita eskalaation polulla, hän sanoi.

Borrell puolestaan totesi, että Venäjän järjestämät laittomat kansanäänestykset sen valloittamilla alueilla ovat samaa pelikirjaa, jota on nähty Georgiassa vuonna 2008 ja Krimillä 2014.

Esitellyssä kokonaisuudessa on kyse vasta komission esityksestä. Sen toteuttamiseksi vaaditaan yksimielisyyttä unionin jäsenmailta.

Iskuja sotateollisuuteen ja sotakassaan

Vienti- ja tuontikielloilla on tarkoitus iskeä muun muassa sotateollisuuden toimintaan. Kiellot liittyvät esimerkiksi ilmailuun, elektronisiin komponentteihin sekä kemikaaleihin.

Komission puheenjohtaja von der Leyen sanoi myös, että tuoreimmassa paketissa luodaan oikeusperusta venäläisen öljyn hintakatolle. Puhuessaan hän ei mennyt teknisiin yksityiskohtiin hintakaton toiminnasta, mutta totesi sen koskevan kolmansia eli EU:n ulkopuolisia maita

– Öljyn hintakatto auttaa toisaalta vähentämään Venäjän tuloja ja toisaalta se pitää globaalit energiamarkkinat vakaina, von der Leyen sanoi.

G7-maat ovat jo hyväksyneet hintakaton, jossa olisi tarkoitus käyttää Euroopan hallitsevaa asemaa merivakuutustoiminnassa. Käytännössä tietyn hinnan ylittävän venäläisen öljyn kuljettaminen torppaisi vakuutusten saamisen.

G7-maat tarkoittavat Yhdysvaltoja, Kanadaa, Italiaa, Ranskaa, Saksaa, Japania ja Britanniaa.

Kaikkein unionin jäsenmaiden hyväksymästä öljyn hintakatosta on kuitenkin ollut epäilyksiä. Aiemmin on päätetty kieltää venäläisen raakaöljyn merikuljetukset 5. joulukuuta alkaen.

Henkilöpakotteita Venäjä-vaikuttajille

Tuore paketti sisältää myös uusia pakotteita Venäjä-vaikuttajille.

Kaavaillut henkilöpakotteet liittyvät muun muassa venäläisiin, jotka ovat toimineet Venäjän laittomasti miehittämillä alueilla, järjestäneet laittomia kansanäänestyksiä tai ovat tukeneet Venäjän sotaa esimerkiksi tarjoamalla sotilastarvikkeita tai aseita tai muun muassa rekrytoimalla sotilaita. Niin ikään mukana on väärän tiedon levittäjiä ja rahoitusta tarjonneita.

Lisäksi tarkoitus on luetteloida henkilöitä, jotka pyrkivät kiertämään pakotteita. Tällaiselle listaukselle voisi päätyä esimerkiksi ostamalla unionin alueelta tavaroita ja toimittamalla niitä Venäjälle.

– Ehdotamme myös lisäkieltoja eurooppalaisten palvelujen tarjoamiselle Venäjälle sekä EU-kansalaisten kieltoa istua Venäjän valtionyhtiöiden hallintoelimissä, von der Leyen sanoi.

Von der Leyen arvioi tiedotustilaisuudessa myös, että pakotteet ovat jo tehneet sodan kestämisen vaikeammaksi Putinille.

– Lisäämme ponnistelujamme ja menemme eteenpäin, hän sanoi.