Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Finanssivalvonta pitää asuntoluottojen lainakaton ennallaan

Finanssivalvonta (Fiva) kertoo pitävänsä asuntoluottojen lainakaton ennallaan 85 prosentissa asunnon hinnasta. 85 prosentin lainakatto ei koske ensiasunnon hankintaa varten otettuja lainoja.

Lainakattoa laskettiin viime vuonna viisi prosenttiyksikköä 90 prosentista 85 prosenttiin.

Fivan mukaan heikentyvät talousnäkymät, kiristyvät rahoitusolot ja lisääntynyt epävarmuus kasvattavat riskejä myös asuntomarkkinoilla.

– Kun rahoitusolot kiristyvät ja taloussuhdanne heikkenee, on tärkeää varmistaa, että uusilla asuntolainanottajilla on taloudessaan riittävät puskurit lainanhoitorasituksen kasvun ja vakuusarvojen laskun varalle, sanoo Fivan johtokunnan puheenjohtaja Marja Nykänen tiedotteessa.

Fivan mukaan riskit voivat realisoitua, jos sota Ukrainassa kärjistyy entisestään, kansainvälisen talouden kasvu hidastuu arvioitua voimakkaammin, rahoitusolot kiristyvät ennakoitua enemmän tai häiriöt energian saatavuudessa pahenevat.

Lainanhoitomenojen kasvu voi heikentää kulutusta

Fiva muistuttaa, että kulutus- ja lainanhoitomenojen kasvu voi heikentää kulutuksen ylläpitämistä erityisesti niissä kotitalouksissa, jotka ovat tuloihinsa nähden voimakkaasti velkaantuneita.

Asuntokauppa ja -lainananto ovat Fivan mukaan vähentyneet alkuvuonna vuoden takaisesta. Kuluttajien luottamus talouteen on historiallisen heikkoa, ja aiempaa harvempi pitää ajankohtaa otollisena lainanottoon.

Finanssiala vaatii lainakaton tiukennuksesta luopumista

Finanssiala vaatii, että asuntoluottojen lainakaton tiukennuksesta pitäisi luopua. Etujärjestön mielestä nyt olisi torjuttava asuntokaupan seisahtumista ja kahden asunnon loukkuja.

– Asuntojen hintojen nousu on hidastunut ja kaupankäynti vähentynyt. Nyt olisi tärkeää välttää toimia, jotka entisestään jäädyttävät asuntokauppaa, sanoo Finanssialan johtaja ja pääekonomisti Veli-Matti Mattila tiedotteessa.