Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Google-kääntäjällä tehty ilmoitus toi "järjettömän" määrän hakemuksia – Nataliia, 18, löysi helposti töitä, mutta palkka aiheutti kinkkisen tilanteen

Ukrainasta paennut Nataliia Filonenko sai työpaikan, mutta hänellä ei ollut pankkitiliä palkan maksamista varten.

Ukrainan sotaa paennut Nataliia Filonenko, 18, työskentelee lounasravintolassa Salmisaaressa. Työpaikka löytyi melko helposti toukokuussa, mutta pankkitilin avaaminen palkanmaksua varten viime keväänä oli vaikeaa.

– Alussa tilanne oli sekava dokumenttien kanssa, sillä jouduin odottamaan sosiaaliturvatunnusta.

Pankkitilin avaamiseen vaaditaan sosiaaliturvatunnus ja oleskelulupa.

– Tilanne oli se, että minulla oli työpaikka, mutta ei tiliä palkan maksamista varten.

Ongelmien vuoksi Filonenko sai ensimmäisen palkkansa kuukauden päästä, vaikka normaalisti palkka maksetaan kahden viikon välein.

OP-pankista kerrotaan, että yleisin syy siihen, miksi asiakkuuden avaaminen kestää pidempään, on tarvittavien asiakirjojen puute.

Keväällä Suomeen saapunut Filonenko hakeutui pian saapumisensa jälkeen vapaaehtoistöihin ukrainalaisten yhdistykseen. Sitä kautta hän sai kontaktin maahanmuuttajien työllistymistä tukevaan yhdistykseen ja edelleen rekrytointifirmaan.

Näiden syiden takia ukrainalaisten työllistyminen Suomessa on vaikeaa – Järjestö oikoo yleistä harhaluuloa: "On ollut väärää tietoa"

Filonenko kertoo viettäneensä ennen Venäjän hyökkäystä koulun jälkeistä välivuotta Karpaattien alueella matkustaen ja työskennellen ravintoloissa.

Kotikaupunkiin Harkovaan jääneet vanhemmat menettivät omat työnsä sodan alettua. Sisko pakeni Itävaltaan.

– Ymmärsin, ettei ole muuta mahdollisuutta kuin etsiä töitä Suomesta.

Google Translatella mennään.

Sota pakotti nuoren naisen selviämään monesta asiasta yksin.

– Sodan takia minun piti oppia hoitamaan byrokratiaan liittyvät asiat itse hyvin lyhyessä ajassa. En puhu suomea enkä osaa kovin hyvin englantia. Se oli hyvin stressaavaa.

Myös töissä on pitänyt lyhyessä ajassa oppia paljon uutta kuten lounaiden myyminen suomenkielisellä kassajärjestelmällä.

Matkusteluun tottunut Filonenkolle uuteen paikkaan tuleminen ei ollut iso asia.

– Tietenkin täällä on eri ihmiset ja kieli ja eri hinnat, Filonenko naurahtaa.

Saatuaan työpaikan toukokuun puolivälissä hän on voinut muuttaa omaan asuntoon. Nyt hän maksaa oman asumisensa ja muut kulunsa.

Ravintola- ja elintarvikealan yrittäjä Tuukka Saimen laati TE-keskukseen elokuun lopussa ukrainankielisen työhakemuksen Googlen käännösohjelman avulla. Suuria vaatimuksia hakijalle ei ollut: piti olla terve ja kiinnostunut työstään. Yrittäjä sai hetkessä pitkälti toistasataa hakemusta.

– Ihan järjetön määrä, Saimen päivittelee.

Hän palkkasi neljä ukrainalaista, jotka tekevät pääasiassa elintarvikkeiden pakkausta.

Saimenin Ai-To Foods Oy omistaa China Boss -ravintoloita Helsingissä ja Vantaalla. Lisäksi yritys valmistaa valmisannoksia ruokakauppoihin. Työntekijöitä on noin 40.

Perheyritys selätti työvoimapulan – Ravintolan keittiötä pyörittää nyt kaksikko Mariupolista

Myös Saimen sanoo pankkitilin avaamisen olevan isoin harmi ukrainalaisten työllistämisessä.

– Myös asiakaspalveluajan saamisessa pankkiin joutuu odottamaan.

Koska tilien avaaminen vei aikaa, mutta yritys tarvitsi kiireesti tekijöitä, hän maksoi ensimmäiset palkat käteisellä.Kokemukset ukrainalaisista työntekijöistä ovat olleet hyviä.

– He ovat ystävällisiä, iloisia ja hygieenisiä työntekijöitä.

Tekniikka auttaa kieliongelmissa.

– Kännykkä laulaa, Google Translatella mennään. Ohjeet voi myös puhua suomeksi käännöspalveluun.

Elintarvikealalla vaadittavan hygieniapassi pitää suorittaa kolmen kuukauden aikana työn aloittamisesta. Saimen uskoo, että se onnistuu tulkin avulla.

Yrittäjä suunnittelee seuraavaksi ukrainalaisen kokin palkkaamista.

Hän kannustaa myös muita työvoimapulan kanssa kamppailevia yrittäjiä etsimään tekijöitä sotaa paenneiden keskuudesta. Heidän joukossa on eri alojen osaajia.

– Työnantajan pitää vain kertoa, mitä hakee, varmasti tulee paljon hakemuksia, hän ennakoi.

Anna, 10, käy "universumin parasta" koulua Helsingissä – Osa ukrainalaisista valitsee kotimaansa etäkoulun

"Monen vanhemman mielestä lapset ovat kokeneet niin paljon stressiä, että uuden kielen oppiminen on haastavaa" – Yli 700 ukrainalaislasta viettää kesäänsä Helsingissä