Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Savon Sanomien kesälehti on ilmestynyt!

Ulkoministeriön konsulipäällikkö: Suomeen saattaa jäädä vielä joitain tuhansia venäläisiä, vaikka heidän viisuminsa umpeutuvat

Suomeen saattaa jäädä vielä joitain tuhansia venäläisiä oleskelemaan vielä sen jälkeen, kun heidän turistiviisuminsa menevät umpeen, arvioi ulkoministeriön konsulipäällikkö Jussi Tanner.

– Viisumi on tarkoitettu lyhytaikaista oleskelua varten. Kun se umpeutuu, henkilön pitää poistua Suomesta, hän sanoo.

Tanner painottaa kuitenkin STT:lle, että kyseessä on arvio.

– Varsinkin tässä liikekannallepanotilanteessa tulee ihmisiä, jotka turistiviisumien umpeutuessa ovat jo Suomessa ja etsivät keinoa jäädä maahan, sanoo Tanner ja jatkaa:

– Kuinka suuri se joukko tulee olemaan, niin siinä on todella monta muuttujaa. – – Suuruusluokka on, että puhutaan tuhansista ihmisistä.

Suomi on päättänyt rajoittaa venäläisten maahanpääsyä. Perjantain vastaisena yönä voimaan astuneella muutoksella pyritään lopettamaan Venäjän kansalaisten matkustaminen turistiviisumeilla Suomeen ja edelleen muihin maihin.

Noin sata tuhatta monikertaviisumia voimassa

Perjantaina puolilta öin voimaan astunut päätös tarkoittaa konsulipäällikkö Tannerin mukaan myös sitä, että Suomi kumoaa turismitarkoituksella myönnetyt monikertaviisumit, joiden nojalla Venäjän kansalaiset yrittävät ylittää rajan.

Monikertaviisumilla tarkoitetaan viisumia, jonka avulla Suomeen on voinut saapua useita kertoja.

Tannerin mukaan monikertaviisumeja on tällä hetkellä voimassa noin sata tuhatta. Määrä tulee pienenemään, koska uusia ei enää juuri myönnetä ja jo myönnetyt viisumit umpeutuvat.

Viisumin umpeuduttua Venäjän kansalaisen pitäisi Tannerin mukaan olla yhteydessä Suomen viranomaisiin, jos tämä haluaa jäädä vielä maahan. Sisäministeriön mukaan Suomesta pitäisi maahan jäämistä varten hakea joko oleskelulupaa tai kansainvälistä suojelua.

Valtioneuvoston torstaina tekemän periaatepäätöksen mukaan Suomeen voi tulla Venäjältä esimerkiksi perhesyistä tai lyhytaikaista työntekoa varten. Suomen rajalla voi hakea myös turvapaikkaa.

---

Korjattu aiempaa uutista: Muutettu selvyyden vuoksi otsikosta ja jutun alusta sana "voi" sanaan "saattaa".