Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oulaisten kaupungilta huijattiin 1,3 miljoonaa euroa – rakennusyrittäjälle ja kiinteistöpäällikölle ehdotonta vankeutta

Oulun käräjäoikeus tuomitsi perjantaina rakennusyrittäjän ja kaupungin virkamiehen ehdottomaan vankeuteen Oulaisten kaupunkiin kohdistuneesta vuosia kestäneestä huijauksesta.

Käräjäoikeuden mukaan yrittäjä ja kaupungin kiinteistöpäällikkönä työskennellyt mies sopivat keskenään "ylilaskutusjärjestelmästä", jolla kaupungilta laskutettiin vuosina 2012–2021 noin 1,3 miljoonaa euroa ylimääräistä.

Rakennusyritys oli tapahtuma-aikaan sopimussuhteessa Oulaisten kaupungin kanssa. Kaupungin puolelta tilaajana, laskutuksen yhdyshenkilönä ja laskujen käsittelijänä työkohteissa oli kiinteistöpäällikkö.

Kiinteistöpäällikkö osoitti kohteet ylilaskutukselle

Kiinteistöpäällikkö antoi oikeuden mukaan mukaan yrittäjälle työkohteisiin liittyviä taloudellisia tietoja ja osoitti näin kohteet, joihin ylilaskutus voidaan kohdistaa. Näitä tietoja hyväksikäyttämällä yrittäjä lisäsi yrityksen laskuihin ylisuuria henkilö- ja konetyötuntimääriä.

Sitten kiinteistöpäällikkö asiatarkasti ja toimitti eteenpäin hyväksyttäväksi erheelliseksi tietämänsä laskut, käräjäoikeus katsoi. Oikeuden mukaan petoksella saavutettu hyöty oli poikkeuksellisen suuri.

– (Tuomitut) ovat teollaan tavoitelleet huomattavaa hyötyä ja aiheuttaneet Oulaisten kaupungille huomattavan vahingon. Suuri rahamäärä huomioiden ja kun petos on kestänyt pitkään, petos on ollut myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, tuomiossa sanottiin.

Tunnustivat ja pyrkivät edistämään tutkintaa

Törkeän petoksen lisäksi virkamiehen syyksi luettiin myös virkamiesaseman väärinkäyttö. Oikeuden mukaan hänen asemansa kaupungin organisaatiossa laskujen asiatarkastajana oli oleellinen petoksen toteuttamisen kannalta.

Käräjäoikeus tuomitsi rakennusyrittäjä Jorma Henrikki Kortesojan, 62, ja kiinteistöpäällikkönä työskennelleen Timo Veikko Junttilan, 54, kahden vuoden ja kahden kuukauden ehdottomiin vankeusrangaistuksiin. Rangaistusta mitatessa oikeus otti lieventävänä tekijänä huomioon sen, että miehet tunnustivat menettelyn ja pyrkivät edistämään jutun selvittämistä.