Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Raportti: Yhdysvaltojen Ukrainalle lähetettävät aseet vähissä

Yhdysvaltojen Ukrainalle tarkoitetut asevarastot ovat ehtymässä, koska aseita toimitetaan nopeammin kuin niitä kyetään valmistamaan lisää, kertoo yhdysvaltalaistutkija tuoreessa raportissaan

Yhdysvallat on tähän mennessä toimittanut Ukrainalle vajaan 17 miljardin dollarin arvosta aseapua.

Center for Strategic and International Studies -ajatushautomon tutkijan Mark Cancianin mukaan tiettyjen aseiden varastomäärät ovat kohta sillä tasolla, että enempää ei voida lähettää, koska Yhdysvallat tarvitsee aseita itse varautumiseen ja sotaharjoituksiin.

Cancianin nimettömistä sotilaslähteistä hankkimiin tietoihin perustuvan analyysin mukaan aseiden ja ammusten tarve sodassa on osoittautunut paljon suuremmaksi kuin mitä Yhdysvallat osasi odottaa.

Yhdysvaltojen aseteollisuus oli pakotettu pienentämään rajusti tuotantoaan 1990-luvulla, kun Yhdysvallat leikkasi puolustusbudjettejaan Neuvostoliiton romahdettua. Nyt tuotantolinjoja ollaan avaamassa uudelleen, ja esimerkiksi Stinger-ilmatorjuntaohjuksia, joita ei ole valmistettu 2020-luvun jälkeen, on määrä alkaa jälleen valmistaa.

Himarsin raketit vähissä

Ukrainan vastarinnan symboliksi nousseiden Himars-rakentinheittimien ammukset ovat niin ikään loppumassa.

– Jos Yhdysvallat on lähettänyt kolmanneksen varastostaan Ukrainaan, kuten on tehty Javelin-panssaritorjuntaohjusten ja Stinger-ilmatorjuntaohjusten suhteen, Ukraina olisi saanut 8 000– 10 000 rakettia. Tämä määrä riittää useiksi kuukausiksi, mutta kun ne loppuvat, vaihtoehtoja ei ole, Cancian sanoo.

– Tuotantomäärä on noin 5 000 rakettia vuodessa. Vaikka Yhdysvallat pyrkii lisäämään määrää, ja tätä varten on hiljattain varattu rahaa, siihen kuluu vuosia.

Javelin-panssaritorjuntaohjuksia on lähetetty Ukrainaan noin 8 500. Tällä hetkellä vuodessa valmistuu vain tuhatkunta uutta ohjusta.

Yhdysvallat on niin ikään lähettänyt Ukrainalle yli 800 000 tykistökranaattia, eli kolmanneksen kaikista länsimaiden lähettämistä kranaateista. Cancianin mukaan paljon enempää tuskin voidaan lähettääkään, koska se vaikuttaisi jo Yhdysvaltojen omiin varmuusvarastoihin.

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden on vakuuttanut, että Yhdysvallat tukee Ukrainaa "niin kauan kuin on tarpeen".