Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen HS:lle: Hallitus ei puolusta Suomen metsien käyttöä riittävästi – nyt kuohuttaa esitys metsien ennallistamisesta

Suomessa hallitus ei ole pystynyt puolustamaan riittävästi metsien talouskäyttöä eikä sitä, että metsäkysymykset pitää saada ratkaista kansallisesti, Virkkunen sanoo.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Henna Virkkunen moittii Helsingin Sanomien haastattelussa hallitusta siitä, että se ei ole puolustanut tarpeeksi suomalaista metsien käyttöä.

EU on tehnyt viime aikoina paljon Suomessa kuohuttaneita metsiin liittyviä esityksiä. Seuraavaksi parlamentissa on alkamassa metsien ennallistamiseen liittyvän esityksen käsittely, HS kirjoittaa.

– Komissio on yrittänyt Euroopan tasolla tehdä kriteerejä, miten eri luontotyyppejä pitää ennallistaa, eivätkä ne toimi kaikkialla. Esimerkiksi Suomessa esitys on taloudellisesti tosi dramaattinen talousmetsille, Virkkunen sanoo HS:lle.

Virkkunen huomauttaa, että pohjoisissa havumetsissä olisi lähinnä kaksi tapaa ennallistaa metsiä: joko suojella tai polttaa niitä.

– Suomessa hallitus ei ole tarttunut tähän asiaan sillä vakavuudella kuin pitäisi. Hallitus ei ole pystynyt puolustamaan riittävästi metsien talouskäyttöä eikä sitä, että metsäkysymykset pitää saada ratkaista kansallisesti. Esimerkiksi Ruotsissa kyseenalaistetaan, onko EU:lla edes oikeus tehdä tämäntyyppistä esitystä, Virkkunen kommentoi HS:n mukaan.

Virkkusen mielestä Sanna Marinin (sd.) hallituksen toiminnassa näkyy se, että etenkin keskusta ja vihreät ovat ympäristökysymyksistä usein hyvin eri linjoilla. Virkkunen arvioi, että tästä johtuen hallituksella on ollut vaikeuksia muodostaa näkemyksiä metsäasioihin.

– Pehmoisiksi ovat jääneet hallituksen kannat, ja komissio on pystynyt sitä hyödyntämään, sanoo Virkkunen HS:lle.

Virkkusen mukaan hallituksen pitäisi tehdä oma vaikutusarvio siitä, mitä komission käsitys metsien ennallistamisesta merkitsisi Suomessa. Komissio on jo arvioinut, että Suomen vuotuiset kustannukset ennallistamisasetuksesta olisivat 931 miljoonaa euroa, mikä on koko EU:ssa kolmanneksi eniten, HS kertoo.